Weg van jou


Recensie Weg van jou door Devika van Steeg:
“Ik wil roepen, schreeuwen, krijsen, maar ik voel helemaal niets meer”.

Weg van jou is het nieuwe boek van Sophie Jansen, waarin ze de lezer herkenbare situaties voorschotelt tijdens een trip naar Rome. Eerder bracht ze haar debuut uit.

De Romereis, al het hele jaar kijkt iedereen ernaar uit en nu is het eindelijk zover. Juul gaat samen met haar vrienden op schoolexcursie naar Rome. Eenmaal daar aangekomen bezoeken ze alle toeristische trekpleisters en verblijven ze op de camping. Juul slaapt samen met haar vriendinnen Sam en Fenna in een caravan, maar ze zijn meestal bij de caravan van de jongens te vinden. Dit is voor Fenna geen probleem, aangezien ze niet bij haar vriendje Niels weg te slepen is. Juul vindt dit echter wat minder fijn, aangezien zij ook een oogje heeft op Niels. Zal ze haar gevoelens naar hem durven uiten?

Als er bijna een eind aan trip is gekomen, ontvangt Fenna een vreemde boodschap. Ze gaat ervan uit dat het een grapje van Niels is, maar als Fenna na het laatste diner op de camping plotseling onvindbaar is, gaan er allerlei alarmbellen rinkelen. Zowel Sam als Juul hebben het gevoel dat er iets niet pluis is en samen besluiten ze, met de jongens, op zoek te gaan naar Fenna. Waar is Fenna opeens heen? Wat is er met haar gebeurd? Heeft dit soms te maken met haar verleden?

Weg van jou is een verhaal met personages waar menig tiener zich in zal herkennen. Daarnaast bevat het verhaal veel humor en genoeg spanning.

Sophie Jansen is docente Nederlands op een middelbare school en dit is ook duidelijk te merken tijdens het lezen. Ze heeft een erg fijne en vlotte schrijfstijl. Ze weet goed haar kennis over middelbare scholieren om te zetten naar personages waarin de jonge lezer zich kan herkennen.

Op de achterflap wordt een ontsnapping van een gevaarlijke crimineel benoemd, waarna de groep op zijn hoede blijft. Dit komt echter in mijn ogen niet goed uit de verf in dit verhaal. De ontsnapping is alleen op dag twee duidelijk, maar de dag erna lijkt het wel alsof er niets is gebeurd. De groep heeft lol en lijkt niet op zijn hoede te zijn voor deze crimineel. Zelfs de docenten lijken zich er weinig van aan te trekken. Ik vind het erg jammer dat dit benoemd wordt op de achterflap. Dit detail had in mijn ogen van de achterflap weg kunnen blijven, aangezien het geen prominente rol heeft in het verhaal.

Het boek bevat niet heel veel pagina’s, maar bevat zeker alle juiste onderdelen. Als eerste de goed uitgewerkte trip en pas later de verdwijning. Hierdoor heeft Jansen een perfecte balans opgemaakt tussen humor en spanning. Ze geeft je de kans om de personages te leren kennen voordat de spanning pas echt op gang komt. Daarnaast zit je al snel helemaal in het verhaal en wil je het ook eigenlijk in één ruk uitlezen.

Weg van jou wordt grotendeels verteld vanuit Juul, maar bevat ook enkele hoofdstukken vanuit Fenna. Daarnaast zijn de gedachten van een onbekend iemand te lezen. Ik heb tot op het eind me afgevraagd van wie deze gedachten konden zijn en alsnog was mijn vermoeden verkeerd. Juist doordat het gissen is voor de lezer en de spanningsboog strak blijft, is het verhaal spannend tot op de laatste pagina.

Ik heb erg genoten van Weg van jou en kon me ook goed herkennen in de personages. Het verhaal is sterk opgebouwd en zal de lezer op het puntje van zijn stoel laten zitten. Wat één ding is zeker: als je begint in dit verhaal, dan wil je het zo snel mogelijk uitlezen. Ik geef dan ook 5 sterren.

★★★★★
Titel: Weg van jou | Leesfragment | Auteurs: Sophie Jansen |  Karakter Uitgevers | Categorie: Young Adult | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 192 pagina’s | ISBN13: 9789045217291 | Verkrijgbaar sinds: 09-06-2020 | Recensent: Devika van Steeg | Datum recensie: 24-06-2020 | Prijs: €10.00, €2,99 e-book | Bestellen

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.