Pippi Langkous is jarig


Recensie Pippi Langkous is jarig door Jolanda Kalkman:

Op een dag komt er in Villa Kakelbont een meisje wonen. Helemaal alleen, zonder een vader en een moeder. Maar dat vond ze niet heel erg, want er is dan ook niemand die zegt hoe laat ze naar bed moet. Vroeger had ze wel een vader. Hij was scheepskapitein en Pippi had jaren met hem mee gevaren. Daarom weet ze heel veel over de wereld te vertellen. Nu is haar vader een koning en woont Pippi in het oude huis, samen met haar paard en haar aapje, meneer Nilsson.

Pippi is naast dat ze heel “slim” is, ook super sterk. Ze is zo sterk, dat ze zo de sterkste man van de wereld op kan tillen. Samen met haar buurkinderen, Annika en Tommy, maakt ze de leukste dingen mee. Zo gaan ze samen op zoek naar een “spunk”, bezoeken ze het “surkus”, spelen ze tikkertje met de politie en vieren ze natuurlijk Pippi’s verjaardag!

Dit jaar viert Pippi haar 75ste verjaardag! Daarom is Pippi gekozen als ambassadeur voor vluchtelingkinderen in de Pippi of Today-campagne van Save the Children. Samen met Uitgeverij Ploegsma hebben ze de handen ineen gestoken om met deze internationale campagne aandacht te vragen voor kinderen die op de vlucht zijn. Zodat zij, net als Pipi, een kans krijgen om iets van het leven te kunnen maken!

Speciaal voor dit jubileum is Pippi Langkous is jarig uitgekomen. Een bundel met een selectie van de bekendste verhalen over Pippi. Het is een feestelijk voorleesboek geworden! Nog altijd zijn de verhalen even spannend en grappig voor de kinderen van nu. Voor de voorlezer zelf is het pure nostalgie. Een boek vol herinneringen van vroeger, terwijl de jonge luisteraars vol verwachting genieten van de avonturen die Pippi meemaakt.

De verhalen zijn heel natuurlijk geschreven, waardoor het heel prettig voorleest. Automatisch “hoor” je Pippi’s stem van televisie in je hoofd. Een enkele keer loop je tegen een ouderwets woord aan. Zo moesten we echt even opzoeken wat versmachten ook al weer betekende. (Het grappige is dat ik aan mijn dochter vroeg, of ze nog wist waar dat moeilijke woord ook al weer stond en ze wist het direct, bij dat verhaaltje van die eik. Zowel zij als ik hebben er dus iets bijgeleerd.)

Pippi is natuurlijk altijd al een beetje ondeugend en op haar manier onbeleefd geweest. Gelukkig is dat nooit veranderd! Ze ligt nog steeds achterstevoren in bed, zegt je en jij in plaats van u en is niet bang voor een dief.

Illustratie: Ingrid Vang Nyman

Ik heb dit boek dan ook met veel plezier voorgelezen aan mijn dochter die net als Pippi ook net jarig was. 

Annechien (5 jaar):
“Ik vind Pippi heel grappig omdat ze achterstevoren ligt in bed. Omdat dat eigenlijk helemaal niet mag!” “Soms moet ik erg lachen om Pippi, maar soms vind ik het ook wel erg spannend.” Wanneer het te spannend wordt, gaat ze haar oren dicht drukken, maar wel zo dat ze de rest nog wel kan horen, want ze blijft wel benieuwd naar de afloop!
“Ik vind het ook grappig dat ze een paard en een aapje heeft, want ook dat kan toch niet. Ik kan geen paard of aapje in huis hebben, dat is gek, maar Pippi haar aapje is wel heel lief.”
“Het verhaal van het circus vond ik het leukst! Ik moest erg lachen toen Pippi dacht dat ze zelf een heel circus met alle mensen kon kopen. Maar dat ze ging vechten met die sterke man vond ik niet leuk, want ik dacht dat ze dan echt gingen vechten!”

Astrid Lindgren laat jong en oud nog altijd genieten van de heerlijke verhalen van Pippi Langkous. De illustraties zijn van Ingrid Vang Numan en horen bij het boek. Bijzonder hoe zelfs nu, zoveel jaren later, mijn dochter deze illustraties nog altijd kan waarderen, al voelen ze ook een tikkeltje ouderwets aan. Ze zat de afbeeldingen echt te bekijken tijdens het lezen.

Kortom, Pippi Langkous is jarig is een heerlijk ouderwets kinderboek in een nieuw jasje en nog helemaal van deze tijd. Wij geven dan ook graag 5 sterren aan dit boek.

★★★★★
Titel: Pippi Langkous is jarig | Leesfragment | Auteur: Astrid Lindgren |Illustrator: Ingrid Vang Nyman | Uitgeverij Ploegsma | Categorie: voorleesboeken | Verkrijgbaar als: hardcover | 112 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789021680590 | Verkrijgbaar sinds: 03-06-2020 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 26-06-2020 | Prijs: €12,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.