Het allerbeste


Recensie Het allerbeste door Antoinette van Steeg:
Pieter van den Blink (1966) heeft met Het allerbeste een autobiografische roman geschreven over zijn ziekte kanker. 23 jaar geleden toen hij een twintiger was, kreeg hij voor het eerst kanker in zijn hals, helaas is het dit keer ook het geval. Toch vertelt Van den Blink niet alleen maar over zijn ziek zijn, maar ook over zijn jeugd en zijn leven erna. Hierdoor komt zijn roman tot een mooi en evenwichtig verhaal.

Het boek start met het vertellen over zijn terugkeer van de kanker en hoe dit zijn leven in een ander perspectief zet. Daarna vertelt de auteur over zijn jonge leven en zijn zoektocht naar zijn eigen ik. Op zijn zestiende verlaat hij zijn ouderlijk huis, al woont hij hier niet ver vandaan. Hij leert een ander, vrij leven kennen waarbij drugs, vrouwen en alcohol deel van zijn leven worden. Toch weet hij zich vrij goed staande te houden. Zijn persoonlijke verhaal wordt verteld over de periode 1966-2013 en is opgedeeld in vijf delen.

Wanneer hij volwassen is, getrouwd is en kinderen heeft, keert de kanker terug. Hij weet op een boeiende en interessante wijze hierover te schrijven. Hoe hij zijn ziekenhuisbezoeken ervaart, de bezoekers, maar ook het personeel. Het geeft de lezer een kijkje in zijn gedachten over het ziek zijn, zijn gezin, vrienden en hoe hij dit alles een plekje in zijn leven probeert te geven.
De periode van zijn vroegere leven wordt door zijn huidige leven verweven. Een groter contrast in levensstijl kan er bijna niet zijn. Vroeger leefde ieder op zijn eigen afdeling, nu woont hij samen met zijn geliefden.

Toch is Het allerbeste geen opsomming van het leven van Van den Blink. Tussen de regels voel je zijn strijd tegen kanker, zijn vroegere leven en zijn huidige leven. Maar ook angst, verdriet, liefde en hoop zijn thema’s die goed tot hun recht komen in dit persoonlijke verhaal.

Pieter van den Blink weet zijn verhaal op een fijne wijze met de lezer te delen. Het allerbeste toont een openhartig verhaal dat boeit, mede door de prettige schrijfstijl. Niet op alle gebeurtenissen krijgt de lezer antwoorden, maar ook hier ligt een deel van de kracht van zijn persoonlijke verhaal. Het allerbeste is een boek dat nergens zwaar aanvoelt, maar wel een beladen onderwerp aan de kaak stelt.

★★★★
Titel: Het allerbeste | Leesfragment | Auteur: Pieter van den Blink| Uitgeverij Prometheus | Categorie: autobiografische roman | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 208 pagina’s | ISBN13: 9789044643084 | Verkrijgbaar sinds: 15-05-20 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 30-06-2020 | Prijs: € 20.99, e-book € 11.99| Bestellen

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.