10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld


Recensie 10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld door Antoinette van Steeg:
Toen ik de titel van dit boek tegenkwam, wilde ik het graag lezen. Waarom is deze tijdsaanduiding zo belangrijk? En waarom zo’n lange titel?
Elif Shafak is de meest gelezen auteur in Turkije. Ze schrijft zowel in het Turks als Engels. Met haar boeken werd ze al tweemaal aangeklaagd door de Turkse overheid om haar kritische pen. Ik had nog niet eerder een boek van haar gelezen, maar mijn nieuwsgierigheid werd zowel gewekt door de titel als de beschrijving van de auteur.

Het boek begint gelijk sterk. Het is dan 1990 en het hoofdpersonage Leila ligt dood in een afvalcontainer. Ze was prostituee en kende een bewogen leven. Haar vrienden noemden haar ook wel Tequila Leila. Via haar gedachten maken we zowel kennis met haar als persoon als wel het leven dat ze leidde in Istanbul. Hoe is het allemaal toch zover gekomen?

Per hoofdstuk wordt de tijdsperiode korter en aan de hand van herinneringen ontwikkelt het verhaal zich dieper en krachtiger. Daarnaast leren we ook haar beste vijf vrienden kennen. Nadat we de kant van Leila lezen, lezen we daarna dat van de beschreven vriend. Hierdoor krijgt de lezer een goed beeld van het geheel.

Leila heeft zeker geen makkelijk leven gekend en haar leven stond bol van emoties. Ze moest zien te overleven, maar kende toch ook liefde in haar leven. Toch moest Leila dood, maar waarom? Omdat de familie na haar dood Leila geen begrafenis wil geven, ze hebben haar verstoten, zetten haar vrienden zich in om haar een passend afscheid te geven. Alleen dienen ze hiervoor wel een keuze te maken. Kunnen ze haar als vrienden een mooi afscheid geven dat past bij Leila’s wensen?

Wow! was mijn eerste gedachte toen ik dit boek dichtsloeg. Wat een prachtig boek was dit, zeg. Ik heb genoten van de opbouw van het verhaal, maar zeker ook van de beschrijvingen van het geheel. Shafak weet op een boeiende en kundige wijze het leven van Leila en haar vrienden te beschrijven. Het verhaal kruipt onder de huid en laat niet meer los.

10 Minuten en 38 seconden in deze vreemde wereld werd genomineerd voor de Booker Prize 2019 en wat mij betreft is dit meer dan terecht. Het legt het leven in Istanbul bloot, maar ook bijvoorbeeld familiebanden en pure vriendschap. Daarnaast komen thema’s als polygamie, mishandeling, transseksualiteit en anders zijn aan bod.

Het einde van het boek is enerzijds hilarisch, maar ook treurig. De vrienden maken een keuze die enerzijds ongeloofwaardig lijkt, maar zo goed past bij wat Leila zou willen en wensen. Ik ben positief verrast door de wijze van schrijven en vertellen door Elif Shafak. Ze weet met een scherpe blik de Turkse maatschappij een gezicht te geven, gebundeld in een boeiend en intrigerend verhaal. Ze neemt hierbij geen blad voor de mond als het om een kritische blik gaat.

Eerder schreef Shafak Het luizenpaleis in 2002 en in 2016 De bastaard van Istanbul. Ik ga deze boeken op mijn wensenlijstje plaatsen.

Wat mij betreft is 10 minuten en 38 seconden in deze vreemde wereld een boek dat wel eens heel hoog in mijn favorietenlijst 2020 kan belanden. Ik geef het dan ook de volle 5 sterren.

★★★★★
Titel: 10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld | Leesfragment | Auteur: Elif Shafak| Uitgeverij Nieuw Amsterdam | Categorie: roman | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 320 pagina’s | ISBN13: 9789046826270 | Verkrijgbaar sinds: 17-03-2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 01-07-2020 | Prijs: € 22.99,  e-book € 11.99 | Bestellen

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.