Motief X


Recensie Motief X door Devika van Steeg:
Motief X is het vierde boek in de reeks waarin detective Fabian Risk de hoofdrol heeft. Daarnaast vormt Motief X samen met het vijfde en tevens nog te verschijnen boek in de reeks, X manieren om te sterven, een tweeluik.

Het verhaal is los te lezen van de voorgaande drie delen in de reeks van Fabian Risk, hoewel het verhaal wel gebeurtenissen uit de voorgaande delen bevat. Deze zijn echter wel te begrijpen zonder het gehele achtergrondverhaal te kennen, maar zorgen wel dat het verhaal echt eventjes moet wennen voor de lezers die onbekend zijn met deze reeks van Ahnhem.

Wanneer het team van Fabian Risk wordt opgeroepen voor de vermissing van een elfjarig jongetje, vermoeden ze allesbehalve moord, maar als ze op zoek gaan naar het jongetje, komen ze hem al snel tegen. Hij blijkt op brute wijze vermoord te zijn. Omdat het jongetje een buitenlandse afkomst heeft, vermoeden de detectives dat de moord racisme gerelateerd is en ze hebben dan ook snel een mogelijke verdachte op het oog. Ze vermoeden dat de verdachte een van de Zweeds-Democraten is.

Terwijl ze bezig zijn met het moordonderzoek, krijgen ze telefoon. Er is een gruwelijke moord gepleegd in een winkelcentrum op klaarlichte dag. De moord lijkt niets te maken te hebben met de moord op het jongetje, maar omdat er de laatste tijd veel seriemoordenaars actief zijn, sluiten de detectives niets uit. De motieven en uitvoering van de twee zaken zijn totaal verschillend. Is dit wel echt een seriemoordenaar? Wat is het motief van de dader? Zullen ze de moorden kunnen oplossen?

Motief X is een verhaal vol spanning, detectives en raadsels.

Het verhaal wordt voornamelijk verteld vanuit Fabian Risk, hoewel er ook verschillende hoofdstukken vanuit zijn collega Liljan en de dader zijn geschreven. Fabian is in zijn vrije tijd bezig met de zaak over Bergdahl. Zijn collega’s weten hier echter niets van af, maar hij is vastberaden ook in deze zaak de waarheid aan het licht te krijgen.

De hoofdstukken vanuit de dader zijn een erg leuke afwisseling en roepen allerlei vraagtekens bij de lezer op. Wat is dat spel waar hij het toch over heeft? Wie is hij?

Ik had nog geen boeken van Stefan Ahnhem gelezen, maar ik ben erg benieuwd naar zijn andere boeken. Ahnhem heeft een fijne en vlotte schrijfstijl. Er wordt geen gebruik gemaakt van moeilijke woorden en alles is erg goed uitgewerkt. Juist doordat de schrijfstijl zo vlot en compleet is, zorgt het voor een goede spanningsboog die vanaf begin tot eind op strak gespannen staat. Motief X bevat maar liefst 528 pagina’s, maar is een echte pageturner. Voor ik het wist, was ik door het verhaal heen.

Doordat Motief X onderdeel van een tweeluik is, blijven er nog veel vraagtekens open staan voor het volgende deel. X manieren om te sterven komt in de herfst van 2020 uit, dus lang hoef ik gelukkig niet meer te wachten.

Al met al een erg goede thriller van Scandinavische bodem. Alle benodigde elementen zijn aanwezig waardoor het verhaal een echte pageturner is.

★★★★★
Titel: Motief X | Originele titel: Motiv X | Serie: Fabian Risk | Auteur: Stefan Ahnhem | Uitgeverij: The House of Books | Categorie: Scandinavische thriller | Verkrijgbaar als paperback, luisterboek en E-book | 528 pagina’s | ISBN13: 9789044359879 | Verkrijgbaar sinds: 15-06-2020 | Recensent: Devika van Steeg | Datum recensie: 02-07-2020 | Prijs: €22.99, e-book €9.99,  luisterboek €12.99 | Bestellen

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.