Wat voel ik?


Recensie Wat voel ik? door Pierre Peeters:
Eindelijk een uiterst interessant filosofieboek voor kinderen!

Dit boekje over filosoferen komt uit de reeks ‘Filosofie voor kinderen’ en was in oorsprong een Franse reeks. De boekjes werden getest in de basisscholen van Nanterre en zijn nu – eindelijk – beschikbaar in het Nederlands.

In dit boek worden volgende items/vragen behandeld:
Hoe weet je dat je ouders van je houden?
Ben je jaloers op je broers en zussen?
Waarom maak je ruzie met de mensen van wie je houdt?
Is het leuk om verliefd te zijn?
Wat is het beste: alleen zijn of met vrienden?
Vind je het eng om in je eentje voor de hele klas te spreken?

In elk onderwerp/hoofdstuk wordt een beginvraag gesteld bv. ‘Hoe weet je dat je ouders van je houden? De vragen worden gevolgd door een bewering/bedenking vb. ‘Ze geven me kusjes.’ Hierna volgen een aantal vragen/bedenkingen/meningen… Een antwoord op de vraag komt er echter niet!
Laat dat nu het fijne/unieke aan dit boekje zijn: de lezer moet zelf een antwoord verzinnen op de gestelde vragen/bedenkingen/meningen…en is dus verplicht zijn idee, zijn zienswijze, zijn mening, zijn interpretatie te kennen te geven en eventueel te verduidelijken. De opzet is eenvoudig: stel een vraag en denk daar maar eens over na!

Na elk onderwerp/hoofdstuk volgt een conclusie en krijg je opnieuw een aantal kapstokken (vragen) om verder over na te denken.
Dit boekje gaat o.a. over gevoelens en emoties. Het is bedoeld voor gebruik in de klas, in de jeugdbeweging, maar ook thuis. Het opent de wereld en biedt kansen om al dan niet gevoelige thema’s bespreekbaar te maken op een educatieve maar toch niet belerende wijze en met kinderen de discussie aan te gaan.

Het boekje opent kinderen de ogen en zet hen aan hun ideeën te verwoorden en uiting te geven aan hun emoties en gevoelens en leert hun een oordeel vormen.

Het boek is uitgegeven in een handig zacht formaat, precies een schrift. Het is een kleurrijk boek, met mooie tekeningen, cartoons, foto’s en collages. De afwisselend gebruikte lettertypes zijn ideaal om lezen en het is onmiddellijk duidelijk wat de hoofdvraag/hoofdbedenking…en mening/uiting is.

Het is een heel fijn en aantrekkelijk boekje, dat ik met heel veel plezier heb doorgenomen. Het laat kinderen op een speelse manier kennismaken met filosofie en buiten hun weten om zet het aan tot de ontwikkeling van hun eigen gedachtegang.
Voor de fijne vormgeving, de gebruiksvriendelijkheid, het onderwerp op zich, waardeer ik dit boekje graag met vier sterren.
★★★★
Titel: Wat voel ik? | Auteur: Oscar Brenifier | Vertaler: Kolet Janssen | Illustraties: Serge Bloch | Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok | Categorie: Filosofie – Weten & leren – Gevoelens | Verkrijgbaar als: paperback | 96 pagina’s | ISBN13: 9789002270628 | Verkrijgbaar sinds: mei 2020 | Recensent: Pierre Peeters | Prijs: €15,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.