Het verloren veulen


Recensie Het verloren veulen door Brigitte Audiens:
Het verloren veulen is het tweede en afsluitende deel van de duologie van Kallie George. De twee boeken zijn prima apart van elkaar te lezen.

Pippa leeft ondertussen als gewone sterveling aan de voet van de berg van Olympus. Ze werd mee opgenomen bij het gezin van Baz. Zelfs voor haar allerliefste paard Zef (Zephyr) hadden ze nog een plaatsje in de stal. Na een dagje werken gaat Pippa ‘s avonds nog een ritje maken met Zef. Plots barst er een fel onweer los. In de verte horen ze het gehinnik van een paard in nood. Zef is niet meer te houden en rent er vliegensvlug naartoe. Aangekomen bij een ingestorte oude tempel, ontdekt Pippa een prachtig veulen. Ze helpt het om uit de tempel te komen en ziet verbaasd dat het vleugels heeft. Pippa heeft een vermoeden dat het verloren is en neemt het mee naar de stal van Zef. Ze zal het nog even geheim houden.

Maar de volgende morgen heel vroeg staat er een groep inwoners aan de boerderij. Blijkbaar heeft een oude dame Pippa de vorige avond opgemerkt en ze willen het gevleugelde veulen doden. Volgens hen brengt het een vloek over hun land. De goden zijn boos en alle gewassen en oogsten mislukken. Dus het veulen moet weg. Pippa schrikt van deze woorden en legt uit dat dit niet waar is. Dit veulen moet enkel terug naar de goden op de Berg van Olympus gebracht worden, maar niemand wil luisteren.

Daarom beslist Pippa, die een groot paardenliefhebber is, om midden in de nacht alleen te vertrekken. Ze zal op eigen kracht het mooie veulentje terugbrengen naar haar stal op de Berg van Olympus. Maar dit is een gevaarlijke tocht, dus kan ze onmogelijk Zef meenemen. Deze blijft dus bij Bas. Daar is hij veilig. Het is een moeilijke beslissing, maar ze kan geen onnodige risico’s nemen.

Tijdens haar tocht maakt Pippa kennis met Hero, een praatgrage jongen die heldhaftige verhalen kan vertellen over zichzelf. Ook al is hij klein en mager. Blijkbaar is hij de zoon van de God Hercules. Hij stelt voor om Pippa te vergezellen op haar verdere tocht.

Boven op de berg van Olympus aangekomen is niets meer zoals de vorige keer. De goden zijn verdwenen, evenals de gevleugelde paarden. Bovendien worden ze plots achterna gezeten door zeemonsters. Ze worden net op tijd geholpen door Pippa’s magische kaart van de lotgodinnen. Deze vertellen wat er allemaal gebeurde. Er staat onze twee jonge helden en Tazo (het veulen) een zware en moeilijke taak te wachten. Ze gaan op zoek naar de verdwenen, gevleugelde paarden.

Dit tweede deel is wederom een hardcover. Een prachtige cover met Pippa door de lucht zwevend op de rug van Tazo, het verloren veulen, met een mooie blauwe hemel als achtergrond.

De spanning in het verhaal is heel goed opgebouwd zodat je op het puntje van je stoel zit om alle spannende avonturen te volgen van Pippa en Hero. Zoals je misschien nog weet, kan Pippa soms heel eigenwijs zijn en volgt ze niet altijd de goede raad op die ze krijgt. Soms flapt ze er iets uit waar ze onmiddellijk spijt van krijgt. Ze heeft wel goede bedoelingen, maar zegt het op een verkeerde manier. Maar toch wordt er een mooie vriendschap beschreven tussen Hero en Pippa.
Ze proberen ieder op hun eigen manier op zoek te gaan naar oplossingen.

Je voelt de liefde voor de paarden ongelooflijk mooi verwerkt in dit verhaal. Hoe er wordt omgegaan met hen, hoe ze hen behandelen, ertegen spreken, … fantastisch mooi.

De grappige momenten worden afgewisseld met jaloezie, onmacht, durf, vriendschap enz. Alles komt aan bod. Kallie George heeft een speciale gedetailleerde manier om al deze gevoelens te verwoorden. De omgeving wordt beschreven alsof je naar een film kijkt. Je kunt je alles zo mooi voorstellen. De dieren, je begint te lachen bij sommige beschrijvingen, de omgeving, soms afschuwelijk door de afgunst, de vloeken, soms prachtig mooi. De hemel met de sterren in alle verschillende vormen…. Het leren vliegen met Tazo en andere dieren moet toch lachwekkend zijn geweest om uit te proberen. Je wilt het misschien in gedachten zelf ook meemaken.

De kinderen horen verhalen over de goden, dus een beetje Griekse mythologie zit eveneens verweven in dit boek. Het is op een eenvoudige manier verwerkt, zodat iedereen het gemakkelijk kan volgen.

Het verloren veulen is een schitterend einde van deze duologie. Een mooi verhaal over vriendschap, liefde voor paarden, magie, fantasy, avontuur en nog zoveel meer.
Het is geschikt voor jongens en meisjes.

★★★★
Titel: Het verloren veulen | Serie: De paarden van Olympus – deel 2 | Auteur: Kallie George | Uitgeverij Gottmer | Verkrijgbaar als: hardcover | ISBN13: 9789025768355 | 208 pagina’s | Categorie: jeugdboek – fantasie | Verkrijgbaar sinds: mei 2020 | Recensente: Brigitte Audiens | Prijs: €15.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.