De terugkeer


Recensie De Kronieken van Sion 4 – De Terugkeer naar Sion door Sheila Vermeulen:
Zelfs het kleinste sprankje hoop is het waard om voor te vechten.

De uitdaging wordt steeds groter en de strijd om te overleven steeds zwaarder. Niet alleen de Arabieren maken het de Joodse bewoners binnen de muren van De Oude Stad steeds moeilijker, ook de nieuwe Engelse kapitein en zijn team zijn niet op de hand van de Joden. Naast het gebrek aan voedsel is er een groot tekort aan andere belangrijke middelen, zoals brandstof om de huizen te verwarmen. Ook in de rest van Jeruzalem wordt het leven steeds lastiger voor de Joodse bevolking.

“David had gehoopt dat hij onopvallend in de Verenigde Staten zou arriveren. Nu stond hij, naast de doodskist en een asgrauwe Michael, midden in de aankomsthal en was die hoop vervlogen. Hij kreunde inwendig.” -Bodie Thoene

Terwijl David belangrijke documenten weet veilig te stellen en voorraden probeert te bemachtigen, trachten Moshe, Ehud en hun mannen te redden wat er te redden valt. Gelukkig stuiten ze op hulp uit onverwachte hoek, ook al is dat wellicht alleen maar een druppel op een gloeiende plaat. Maar waar hulp is, is ook verraad. Helaas ondervinden zowel David als Moshe dit in levenden lijve.

Alleen hulp lijkt allang niet meer voldoende, ze hebben bondgenoten nodig en de kracht om door te zetten.

De terugkeer naar Sion, is het vierde deel uit de goed opgezette, zevendelige serie De Kronieken van Sion.

Bodie Thoene neemt de lezer deze keer niet alleen mee naar Jeruzalem. De personages reizen verder of slaan hun kamp tijdelijk ergens anders op. Met David vliegen we bijvoorbeeld naar Amerika en met Moshe maken we wat omzwervingen door het oude Palestina.

In dit deel volgen we vooral David, Rachel en Moshe. Maar Bodie Thoene spreidt ook hier de aandacht over meerdere personages. Onder andere dat zorgt ervoor dat de boeken boeiend blijven en niet gaan vervelen. Dat je kunt meekijken bij het maken van plannen door verschillende partijen, verhoogt de spanning. Telkens opnieuw kun je je afvragen hoe het zal aflopen en wiens plannen zullen slagen.

Tot nu toe begint en eindigt ieder deel ontzettend spannend. In het middenstuk is wat meer ruimte ingebouwd voor belevingswerelden en opbouw naar een spannend slotakkoord. Ook is er daar nog meer aandacht voor geloof en godsdienst. Iets wat een belangrijke, vaak positieve maar soms ook negatieve, rol speelt in deze serie.

De Kronieken van Sion 4De terugkeer naar Sion van Bodie Thoene heeft mij, ook nu weer, aangenaam verrast en krijgt wederom 4 sterren.

★★★★
Titel: De terugkeer naar Sion | Serie: De Kronieken van Sion- deel  4  | Auteur: Bodie Thoene | Uitgeverij: Zomer & Keuning | Categorie: roman | Verkrijgbaar als e-book | 351 pagina’s | ISBN13: 9789020537802 | Verkrijgbaar sinds: april 2020 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 09-07-2020| Prijs: E-book €6.99 | Bestellen

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.