Verslag Bloggersmeeting Motief X


In Helsingborg vindt een reeks ogenschijnlijk willekeurige moorden plaats. Hoofdinspecteur Fabian Risk wordt geacht het onoplosbare op te lossen, maar ziet geen enkel verband tussen de moorden. De moord op de jonge vluchteling lijkt niet gepleegd uit vluchtelingenhaat. De dood van de man in het winkelcentrum was een wrede executie. Objectief bekeken is het niks anders dan een reeks bloedige moorden zonder motief. Maar wat als dat precies de bedoeling is? Wat als moorden het enige doel van de dader is? En hoe ontmasker je dan een moordenaar zonder motief? Fabian Risk wordt echter afgeleid van de zaak door zijn vastberadenheid om een corrupte collega te ontmaskeren en omdat hij zijn gezin bij elkaar moet proberen te houden. Terwijl de jacht op de dader steeds wanhopiger wordt, begint zijn hechte team uit elkaar te vallen. Prijs paperback: €22.99 (ook verkrijgbaar als e-book en luisterboek. Bestellen.

Uitgeverij The House of Books heeft donderdag 9 juli een bloggersmeeting georganiseerd voor het boek Motief X van Stefan Ahnhem. Voor mij was dit een primeur, maar het leek me erg leuk om hierin mee te doen en de auteur iets beter te leren kennen.

Bij de meeting waren er naast de uitgever en de auteur ook nog de editor van de uitgeverij, de vertaalster Tineke Jorissen-Wedzinga en vier andere bloggers aanwezig. We hebben een kort voorstelrondje gehouden waarna er vragen gesteld konden worden.

Als een vlieg
Stefan Ahnhem was in de jaren 90 een scenarioschrijver voor onder andere de series Irene Huss en Wallander. We vroegen hem wat het grote verschil is tussen een boek en een scenario. Volgens Ahnhem moet je jezelf zien als een vlieg. Tijdens het scenarioschrijven ben je eigenlijk een vlieg op de muur die alles van buitenaf ziet en hierdoor kun je bijvoorbeeld kleding en beweging tot in detail uitwerken. Als je een boek gaat schrijven, moet je als vlieg in het hoofd komen van je hoofdpersonage. Je wilt weten wat er omgaat in het hoofd van deze persoon en op deze manier werk je de personages verder uit.

Personages
Ahnhem heeft onder andere door Game of Thrones en Star Wars een voorliefde voor verhalen met veel personages. Hierdoor neemt hij in zijn boeken niet één maar meerdere vertellers. Ahnhem is dan ook vaak benieuwd naar het verhaal van de kleinere personages. Bijvoorbeeld een man met een hond die een lijk vindt. Wie is deze man? Wat doet hij in het dagelijkse leven? Dat zijn vragen die Stefan zichzelf afvraagt tijdens het lezen.
Op de vraag of Ahnhem een favoriet personage had, had hij dan ook geen duidelijk antwoord. Elk personage is onderdeel van hem en ze hebben elk iets anders of bijzonders voor hem. Ahnhem vindt dan ook eigenlijk alle personages erg leuk.

Motief onbekend
Onder thrillerauteurs is er eigenlijk een ongeschreven regel. Bijna elk boek ontstaat door een motief waarna het verhaal verder wordt gevormd. Ahnhem vroeg zich af hoe het zou zijn om een dader zonder motief te hebben en heeft op deze manier een uniek verhaal geschreven. Toen Ahnhem jong was heeft hij The Dice Man gelezen en dit is hem altijd bijgebleven. Dit is dan ook een inspiratie geweest voor de dobbelstenen.
Tijdens het schrijven van Motief X hield Ahnhem altijd alle mogelijkheden open. Dit past hij overigens bij al zijn boeken zoveel mogelijk toe.
Hij schrijft dan ook altijd eerst zijn gehele verhaal, voordat hij merkt dat een gebeurtenis misschien iets te gruwelijk is. Stefan zegt zelf tijdens het schrijven zich alleen te focussen op het verhaal en achteraf de foutjes op te sporen.

Politiek
In Motief X komen verschillende politieke kanten naar voren. Ahnhem ziet zijn boeken niet als politiek en hij geeft in zijn boeken ook geen bewuste voorkeur aan een kant. Hij vindt dat de politieke keuze van zijn personages bij de personages moeten passen en dat de lezer zelf ook zijn kant moet kunnen kiezen. Ondanks dat Ahnhem met beide kanten rekening houdt, zijn er altijd wel mensen die zich beledigd voelen. Hier is dan ook niet aan te ontkomen.

Vertaalproces
Tineke Jorissen is een vertaalster die naast de boeken van Ahnhem ook boeken van Stieg Larsson, Lars Kepler, Camilla Läckberg en Arne Dahl heeft vertaald.

Als vertaler kun je een boek eerst lezen en het dan vertalen, maar de voorkeur van Jorissen gaat uit naar vertalen tijdens het lezen. Voordat ze begint met lezen gaat ze wel eerst op zoek naar mogelijke problemen in een verhaal zoals gedichten en kinderliedjes. Toen Jorissen op vakantie was, heeft ze Motief X gekocht in het Zweeds. Dit is dan ook een van de weinige boeken die ze al had gelezen voordat ze het boek mocht gaan vertalen.
Jorissen vertaalt eerst de eerste helft van het boek om vervolgens vragen over bijvoorbeeld cultuur en verschillende betekenissen te vragen aan de auteur. Ahnhem vindt dit erg prettig. In zijn ogen is een vertaler die vragen stelt, altijd beter dan een vertaler zonder vragen.

Jorissen probeert tijdens het vertalen het verhaal zo goed mogelijk te vertalen en voegt af en toe een zin toe om iets duidelijk te maken voor de Nederlandse lezers. Voor Motief X is Jorissen 4 maanden lang bezig geweest met het vertalen en onderzoek doen naar aspecten uit het boek.

Momenteel ligt het vervolg op Motief X, genaamd X manieren om te sterven, al vertaald bij een proeflezer. Naar verwachting van de uitgeverij zal het boek in het begin van 2021 uitgegeven worden. Dit werd eerst in de herfst van 2020 verwacht.

Al met al was dit een geslaagde meeting, een leuke manier om meer te weten te komen over de achtergrond van een boek en de auteur. Met dank aan The House of Books voor de uitnodiging. Lees het interview op de website van THB.

Dank ook aan: Devika van Steeg voor dit verslag. Zij las en recenseerde Motief X voor de blog In de Boekenkast en woonde de (online)meeting bij. Lees haar recensie over Motief X hier.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.