En de wereld zei ja


Recensie En de wereld zei ja door Jolanda Kalkman:

Als eerste kwam de wereld. En die wereld zei JA! Zo begon alles. De tijd, de zon, zomer, winter, eb en vloed. Uiteindelijk begon het leven. Met vissen in de diepe oceanen, die zomaar wat rond zwommen. En wij dachten: “Nu is de wereld klaar.” Maar de wereld was niet klaar. Langzaam vormde zich het leven. Wat begon bij eencellige organismen, is uiteindelijk uitgegroeid tot een wereld zoals wij hem nu kennen. Maar zijn we nu wel klaar?

Kaia Dahla Nyhus heeft dit prentenboek gemaakt, zodat heel jonge kinderen al kennis kunnen maken met de evolutietheorie. Dit doet zij op een heel bijzondere en kunstige manier!

De cover van het boek lijkt een beetje op een mandala. Wanneer je goed kijkt, zie je de evolutie op de cover al plaatsvinden. In het boek zijn het vooral de pagina vullende illustraties die je aandacht trekken. In vooral veel donkere kleuren en aparte vormen wordt stapje voor stapje de evolutie uitgebeeld. Als je goed kijkt, zie je hoe het gezicht van de apen terug blijft komen in de gezichten van de mensen. En dan de ogen! Sommige ogen kijken je bijna hypnotiserend aan. Je moet het echt zelf bekijken om te voelen welk gevoel de gezichten bij je oproepen, denk ik. Het is ware kunst voor klein en groot!

De tekst is eenvoudig waardoor de jonge kinderen begrijpen waar het over gaat. Hoe het kwam dat vissen uit het water begonnen te kruipen, hagedissen worden die uiteindelijk uitgroeiden tot super grote dinosauriërs. Hoe dieren leerden in bomen te klimmen, handen kregen, apen werden die uiteindelijk op twee benen begonnen te lopen. Maar ook hoe herkenbaar bepaalde eigenschappen in de mens bleven, ontevredenheid, ruzie maken. Het zit er al van eeuwen terug helaas in.

“we begonnen ruzie te maken
Over wie van ons het handigst was.
We gingen elkaar bijten en duwen en meppen.”-
Kaia Dahle Nyhus

Ik heb dit prentenboek samen met mijn dochter (net 5) gelezen en bekeken. Regelmatig heeft ze mij al de vraag gesteld, waar ze vandaan komt en hoe ze dan in mijn buik terecht is gekomen, toen ze nog een ieniemienie baby was. Het is ook niet voor te stellen dat er een tijd was dat je er gewoon niet was.

Ze heeft heel aandachtig gekeken en geluisterd naar het verhaal. Daarna moest ze plotseling erg lachen. “Dit verhaal klopt toch niet! Het is allemaal onzin! Wij zijn toch geen vissen?!” Deze vraag heeft ze nog een paar keer herhaald. “Papa, ik heb een boek gelezen en daarin staat dat we eigenlijk vissen zijn!” “Oohh, dat ging zeker over de evolutie!”
Daarna hebben we het opnieuw voorgelezen en uitgelegd. Toch bleef ze het maar een “gek” boek vinden, maar wel een met hele mooie platen!

En de wereld zei ja is een prachtig prentenboek dat zeer goed te gebruiken is thuis, bij nieuwsgierige kleuters of bijvoorbeeld op school, om uit te leggen hoe het allemaal is begonnen. Een aanrader die wij graag willen waarderen op 5 sterren.

★★★★★
Titel: En de wereld zei ja | Auteur: Kaia Dahle Nyhus | Uitgeverij Samsara | Categorie: prentenboek | Verkrijgbaar als: Hardcover | 48 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789492995438 | Verkrijgbaar sinds: juni 2020 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 13-07-2020 | Prijs: €14.90 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.