Luisteren naar pubers


Recensie Luisteren naar pubers door Marian Wolters:
Minder strijd in zes stappen

“Je kleren liggen nu twee dagen op de gang en je zou ze in je kast leggen. Ik baal ervan dat ze er nog liggen. Ik vind het echt een rot gezicht.”
“Jaha, dat heb je al honderd keer gezegd. Ik ben nu met iets bezig!”
“Ja, en honderd keer is blijkbaar niet genoeg. Er is altijd wel iets anders dat belangrijker is.”
“En hoe vaker jij gaat zeuren, hoe langer het duurt voordat ik ga opruimen.”
“Ik wil wel dat je het nu gaat doen.”
“Nee!”
“Dan leg ik je kleren wel op je kamer op de grond, dan zijn ze uit het zicht.”
“je doet maar wat je niet laten kan.”
“He, niet zo’n grote mond.”
Rollende ogen en een zucht. – Lieke Kalhorn

Wanneer je een tiener in huis hebt die “lekker aan het puberen” is, zal je bovenstaand voorbeeld heel bekend voorkomen. Maar hoe ga je nu het beste om met zo’n situatie? Want voor je het weet, ontstaat er een conflict en gaat je puber helemaal door het lint!

Met het boek Luisteren naar pubers probeert Lieke Kalhorn je te helpen om samen op een goede manier tot een oplossing te komen. Hierbij ligt de nadruk op het gebruik van de Gordonmethode.

Persoonlijk had ik nog nooit van deze methode gehoord. Maar met een flink puberende tiener in huis was ik wel heel benieuwd naar deze methode en of deze methode mij kan helpen de sfeer in huis te verbeteren.

De Gordonmethode is een methode die je beter leert te communiceren. Aan de hand van zes bouwstenen wordt je communicatie effectiever. Je leert op te komen voor je eigen behoeften, oog te hebben voor de behoeften van je tiener en als er conflicten ontstaan, deze op te lossen met een overlegmethode.

Dit is geen gemakkelijke weg. Maar zeker de moeite waard om te proberen!

De eerste hoofdstukken gaan vooral over de theorie. Hoe zit het tienerbrein in elkaar en wat verandert er allemaal tijdens de puberteit. Gelukkig zijn deze hoofdstukken niet al te lang en kun je al gauw echt aan de slag met het aanleren van de Gordonmethode. Vele herkenbare onderwerpen worden aan de hand van waargebeurde situaties besproken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld school en huiswerk, mediagebruik en gamen, alcoholgebruik of uitgaan. Allerlei zaken waar je als ouder/verzorger tegenaan kunt lopen met je puber.

In het voorbeeld waarmee ik begon, zie je al heel gauw dat je in een strijd terechtkomt met je puber. Dit is voor mij als ouder zo herkenbaar! Bijna dagelijks ben ik wel in strijd met mijn puber. Na afloop denk ik dan bijna altijd: “Hoe kon ik dit nu voorkomen dat het weer zo uit de hand kon lopen?”
Lieke Kalhorn heeft mij met dit boek heel veel tips en handvatten gegeven om beter met mijn puber om te gaan. En ik kan je alvast verklappen dat het echt werkt!

Het is zeker niet gemakkelijk om zomaar anders te reageren. Maar stapje voor stapje merk ik thuis al verandering. De grote monden zijn zeker nog niet over en soms is er ook echt nog wel een flinke woede-uitbarsting. Maar er wordt ook vaker “gewoon” gepraat over school. De tafel wordt opeens gedekt of de was wordt bij de wasmachine gelegd in plaats dat die door de hele slaapkamer slingert.

Het boek blijft wel een echt theorieboek. Maar door de vele herkenbare voorbeelden staat het wel heel dicht bij je. Ik had het fijn gevonden wanneer er ook een soort werkboek zou zijn, waarin je zelf opdrachten kunt uitwerken. Ik denk dat je je dan de Gordonmethode sneller eigen kunt maken.

Wil je meer informatie over deze methode of misschien zelfs een workshop volgen, kijk dan op Lieke Kalhorn’s website Kalhorncoaching.nl voor meer informatie. Zo vind je hier bijvoorbeeld een heel handige checklist voor wanneer je kind naar de brugklas gaat, met wel tien fijne tips.

Ik ben heel blij dat ik via dit boek kennis heb gemaakt met de Gordonmethode. Ik heb nog veel te leren en we hebben nog een lange “pubertijd” te gaan, maar door dit boek wordt het wel gezelliger in huis. Daarom waardeer ik dit boek op 4 en halve ster.

★★★★
Titel: Luisteren naar pubers | Leesfragment | Auteur: Lieke Kalhorn | Uitgeverij Kosmos | Categorie: ouderschap & opvoeding | Verkrijgbaar als: Paperback | 224 pagina’s | ISBN13: 9789021577234 | Verkrijgbaar sinds: 26-05-2020 | Recensent: Marian Wolters | Datum recensie: 16-07-2020 | Prijs paperback: €20.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.