De Kronieken van Sion 5 – Rouw over Sion


Recensie De Kronieken van Sion 5 – Rouw over Sion door Sheila Vermeulen:
Is er in deze strijd nog ruimte voor liefde en vriendschap?

Voedsel en wapens, daaraan hebben ze nu behoefte. In Jeruzalem heerst honger onder de Joden, daarnaast zijn er nauwelijks middelen om zichzelf mee te verdedigen.

Moshe, Ehud en Luke Thomas organiseren gezamenlijk een actie om wapens en andere middelen die David met veel moeite het land binnen heeft weten te vliegen, naar Jeruzalem te vervoeren. Een missie die niet zonder gevaar is, omdat ze over een zwaar bewaakt stuk weg moeten. Ze zijn slecht bewapend en zullen tegenover een Arabische overmacht komen te staan.

“Nee, ze zou eventjes niet aan Luke denken die in Ramle vocht, of aan Moshe in Kastel. Ze zou zich niet de hongerige gezichten van Rachel, oom Howard, Yacov en grootvader voor de geest halen die zaten te wachten en te bidden of Ehuds voedselkonvooi veilig door de pas naar Jeruzalem mocht komen.” – Bodie Thoene

Ondertussen wordt David, die net de zwaarste vlucht van zijn leven achter de rug heeft, opnieuw ingeschakeld door “De Oude Man”. Samen met Elly vliegt hij naar Joegoslavië om te voorkomen dat een vrachtschip, tot de nok toe gevuld met wapens voor de Arabieren, zal aankomen op de plaats van bestemming.

Met De Kronieken van Sion 5 – Rouw over Sion van Bodie Thoene, wordt de lezer weer een stapje verder meegenomen in het gevecht dat de Joodse bevolking moet voeren om te overleven.

Bij het lezen van elk deel van deze serie kan ik, telkens opnieuw, nauwelijks geloven dat onder deze fictie een waargebeurd stukje geschiedenis schuilt. Een geschiedenis van een volk dat vlak na de Tweede Wereldoorlog wederom in een oorlog belandt en moet vechten voor een eigen thuisland.

Door de personages die Bodie Thoene heeft gecreëerd, raak je als lezer betrokken bij het verhaal. Terwijl je in beide kampen meekijkt, ontwikkel je zowel antipathie als sympathie voor diverse personages. Beide kanten zijn nodig om echt goed mee te kunnen leven met de personages en het gevecht dat wordt geleverd.

In alle ellende is er ook ruimte voor intense liefde en vriendschap. Tegenover, vaak onverwachte, verraders staan ook onverwachte en ongebruikelijke bondgenoten. Hiermee wordt het verhaal in evenwicht gehouden. Zelfs in alle narigheid zijn soms mooie dingen te vinden.

In dit vijfde deel van De Kronieken van Sion wordt het gevecht intenser. Bodie Thoene laat je opnieuw meekijken met een bijzonder rijtje personages, terwijl je tegelijkertijd weer meer leert over dit stukje geschiedenis. Rouw over Sion krijgt ook 4 sterren.

★★★★
Titel: De Kronieken van Sion 5 – Rouw over Sion | Auteur: Bodie Thoene | Uitgeverij Zomer & Keuning | Categorie: roman | Verkrijgbaar als e-book | 275 pagina’s | ISBN13: 9789020537819 | Verkrijgbaar sinds: april 2020 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 18-07-2020 | Prijs: e-book €6,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.