De naamloze koningin


Recensie De naamloze koningin door Yana Pauwels:
Door het lot gekozen, door de straat gevormd

Coin woont als naamloze op straat. Samen met vriendin Hat probeert ze te overleven door te stelen. Als op een dag de koning sterft, wordt zijn kroon doorgegeven aan Coin. Zij krijgt de magische tatoeage van koningin en de daarbij horende gaven. Maar hoe kan de koning haar gekozen hebben als ze geen naam heeft?

We maken kennis met een hiërarchie zoals we die vroeger kenden. De rijken, de Edelen, wonen in kastelen, de middenklasse, de Wettigen, werken en de arme mensen, de Naamlozen, dwalen rond in steegjes en stelen om te kunnen overleven. Coin is een van die Naamlozen. Wanneer ze wordt gekozen als koningin, begint de strijd voor haar om de Naamlozen ook een beter leven te geven, maar natuurlijk willen de Edelen hier een stokje voor steken. Daarnaast probeert ze ook te achterhalen wat haar achtergrond is en hoe de koning hier weet van had.

In dit verhaal van De naamloze koningin draait het om de weg naar rechtvaardigheid voor iedereen. Coin wil laten zien dat de Naamlozen evenveel verdienen als de andere mensen. Ze probeert als naamloze koningin ook de juiste beslissingen te nemen. In dit verhaal krijgt Coin daarbij hulp van enkele oude en nieuwe vrienden. Een opmerkelijk detail is dat er geen sprake is van een liefdesverhaal. Waar de meeste young adults altijd een love interest in een verhaal verwerken, is er hier geen sprake van. Al vond ik dit beter, want nu draait het verhaal vooral om de strijd tussen arm en rijk.

Het voornaamste gedeelte van het verhaal bevat niet zoveel actie als ik had verwacht. Coin probeert met haar magische krachten om te gaan en bedenkt een manier om de ‘Naamlozen’ te redden. Op het einde van het verhaal was er al wat meer actie aanwezig en dat vond ik persoonlijk ook het leukste gedeelte om te lezen. De uiteindelijke uitkomst van het verhaal was wat voorspelbaar, maar ook hier stoorde ik me er niet echt aan.

Coin is een wat wazig personage. Er wordt niet veel over haar uiterlijk verteld en haar karakter moeten we afleiden uit haar daden. Jammer want van een hoofdpersonage had ik wel wat meer diepgang verwacht.

Voor een zoetsappig liefdesverhaal moet je dit boek niet oppakken. Voor wie houdt van een magische strijd tussen arm en rijk is dit een goed boek. Het idee van het verhaal is goed gevonden, alsook de uitkomst. Al mag van mij het hoofdpersonage iets meer uitgewerkt worden, toch is het een leuk, ontspannend young adult boek.

★★★★
Titel: De Naamloze Koningin | Auteur: Rebecca Mclaughlin | Volt – Singel Uitgeverijen | Categorie: young adult | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 320 pagina’s | ISBN13: 9789021404233 | Verkrijgbaar sinds: 18-06-2020 | Recensent: Yana Pauwels | Datum recensie: 23-07-2020 | Prijs: €17.50, e-book €11,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.