Leven! Zonder oplossing


Recensie Leven! Zonder oplossing door Antoinette van Steeg:
De bijzondere cover was voor mij de reden dat ik nieuwsgierig was naar de inhoud van Leven! Zonder oplossing. Hoe zou Ad van Nieuwpoort de lezer mee kunnen nemen in het verhaal van Job naar de huidige leefwijze van tegenwoordig.

Ad van Nieuwpoort (1966) is al jaren predikant in verschillende gemeenten in Nederland. Sinds deze zomer is hij predikant van de Haagse Duinzichtkerk. Leven! Zonder oplossing is niet zijn eerste boek. Hij heeft al meerdere boeken geschreven over de actuele betekenis van Bijbelverhalen.

In zeventien verhalen die gaan over het dagelijks leven, neemt hij de lezer mee. Hij kaart verhalen uit zijn werk aan die hij bindt aan de verhalen van Job. Elk verhaal kent dan ook een tekst vanuit Job. Hij refereert er in het dagelijks leven aan hoe Job hier in de bijbel wordt beschreven of hoe Job deze situatie heeft benaderd.

Leven! Zonder oplossing kent absoluut een Christelijke inslag, maar het zet de lezer wel aan tot nadenken, of je nu gelovig bent of niet. Thema’s zoals ziek zijn, eenzaamheid, scheiding en je onbegrepen voelen komen aan bod. Hoe kun je hier als gelovig mens mee omgaan? Hoe keek Job hiernaar?

Ad van Nieuwpoort heeft een prettige en vlotte schrijfstijl waardoor de lezer kan nadenken over het geschrevene. Er zit geen oordeel aan de verhalen, maar voor mij waren het overdenkingen. Er is geen goed of fout, maar het vraagt de lezer om stil te staan bij de keuzes die je kunt maken in je leven.

Zoals gezegd kent elk verhaal een deel van de tekst uit het Bijbelverhaal Job. Deze past bij de tekst en zorgt ervoor dat een niet-gelovige kan nadenken over het heden en verleden. Wat kunnen we leren van Job? Maakte Job de juiste keuzes die je nu kunt toepassen in de gebeurtenissen in het leven.

Al met al is Leven! Zonder oplossing een interessante verhalenbundel die via het Bijbelverhaal Job de lezer laat kijken naar onze huidige problematiek en leven. Het zorgt ervoor dat de lezer nadenkt over hoe je een situatie in het dagelijks leven, bijvoorbeeld ziek zijn, kunt benaderen en hierover aan jezelf of de omgeving vragen kunt stellen.

★★★
Titel: Leven! Zonder oplossing | Subtitel: De parabel van Job als levensles | Auteur: Ad van Nieuwpoort | Uitgeverij: Prometheus | Categorie: non-fictie, verhalenbundel | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 112 pagina’s | ISBN13: 9789044639100 | Verkrijgbaar sinds: 07-07-20 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: -2020 | Prijs: € 19.99, e-book € 11.99 | Bestellen

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.