De kracht van het ritueel


Recensie De kracht van het ritueel door Hannie van Grol:
Het alledaagse bijzonder maken

De ondertitel bij De kracht van het ritueel is:
Hoe je van een gewone, alledaagse gebeurtenis een onvergetelijke ervaring maakt.
En dat is precies wat de bedoeling is van dit boek. Van lezen, wandelen, eten, rusten en nadenken kun je momenten maken die zorgen voor een diepgaande verbinding met jezelf, anderen, de natuur en het spirituele.

Het boek is ingedeeld in vijf hoofdstukken die allemaal beginnen met het woord contact. Daaraan vooraf gaat een inleiding, waarin in grote lijnen geschetst wordt wat de opzet is van dit boek en hoe het tot stand is gekomen. Het gaat over dagelijkse dingen waar we zingeving en rituelen aan toevoegen, zodat we te maken krijgen met spirituele handelingen. Door de alledaagse dingen te doen met intentie, aandacht en herhaling krijgen die gebeurtenissen een diepere betekenis. Zo kunnen we het contact met onszelf versterken door spiritueel te lezen, dat is een klein stukje tekst kiezen en daar dieper op ingaan, zodat we dichter bij onszelf komen en beter weten hoe we meer onszelf kunnen worden. In dit hoofdstuk staan genoeg voorbeelden genoemd om daar op een zinvolle manier mee om te gaan.

Ook het contact met anderen is belangrijk. In dit hoofdstuk beschrijft Ter Kuile het samen eten en samen zweten als rituelen die ons hierbij kunnen helpen. Ook het contact maken met de natuur op een rituele manier is van het grootste belang. Het vieren van de seizoenen en aandacht schenken aan bepaalde feestdagen in het jaar die gekoppeld zijn aan de natuur zorgen voor een gevoel van vervulling en zekerheid in ons leven.

Contact maken met het spirituele klinkt enigszins zweverig, maar niets is minder waar. Ter Kuile legt uit dat het gebed hierbij heel goed kan helpen. Hij legt precies uit wat hij onder bidden verstaat en dat is een manier die niet gebonden is aan een geloof, maar die dichtbij ons staat en ons alleen maar helpt om beter in onszelf te landen. En wat hij benadrukt, is dat wat voor de ene persoon werkt, voor de andere niet bruikbaar is. Het is fijn dat er voor iedereen een mogelijkheid is om dit doel van diepgaande verbinding met alles en iedereen, maar vooral met onszelf, te bereiken.

Ondanks dat het een non-fictie boek is, leest het heel vlot en gemakkelijk. In begrijpelijke taal legt de auteur uit hoe belangrijk het is om contact te maken en hoe dat te bereiken is op een manier die voor iedereen haalbaar is. Het is een boek dat hoop geeft, positief gericht is en uiteindelijk voor een geluksgevoel zorgt. En dat op een manier die zo simpel is, omdat iedereen zijn eigen gewoontes kan verheffen tot een ritueel. Een bijzondere manier om de verbinding in onszelf en met anderen te versterken.

★★★★
Titel: De kracht van het ritueel | Auteur: Casper ter Kuile | Uitgeverij Prometheus | Categorie: Lifestyle | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 224 pagina’s | ISBN13: 9789044645026 | Verkrijgbaar sinds: juli 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 10-08-2020 | Prijs: € 19.99, e-book € 11.99 | Bestellen

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.