Chaos United breekt door!


Recensie Chaos United breekt door! door Sonja Hubregtse:

Na het lezen van deel één van Chaos United keken wij al enorm uit naar het tweede deel van deze reeks: Chaos United breekt door! Een reeks die niet alleen leuk is voor voetballiefhebbers, maar voor jongens én meisjes die van graphic novels houden, want de avonturen die de vrienden beleven, gaan niet alleen maar over voetbal.

Het is zomervakantie in Donkersloot en eigenlijk veel te warm om te gaan voetballen. Toch vindt Milan (aanvoerder van Chaos United) dat de groep, waaronder Ming, Bennie, Rosa, Prof, in actie moet komen. Ze moeten zich voorbereiden op het schoolvoetbaltoernooi en het clubhuis heeft een flinke opknapbeurt nodig. Niet iedereen heeft daar zin in in deze hitte, maar Milan zou Milan niet zijn als hij hier geen oplossing voor had. Hij kan soms denken dat hij de belangrijkste persoon is; hij blijft ondanks alles toch optimistisch. Een loodzwaar trainingskamp volgt en wanneer er dan ook nog een voetbalquiz plaatsvindt in Donkersloot, willen ze daar ook aan meedoen. Gelukkig gaan ze er als groep tegenaan…ook al moeten ze soms beslissingen nemen waar niet iedereen achter staat…

De kleurrijke kaft sprak onze zoon meteen aan. De illustratie toont de gezelligheid en samenwerking van de groep aan. Dit is ook kenmerkend voor de rest van het boek. Vriendschap en elkaar helpen en aanvullen waar dat nodig is. De combinatie van tekst en (veel) illustraties is perfect. Dit zorgde ervoor dat mijn zoon (9) bleef lezen. Hij kon het moeilijk wegleggen. Er komen geen moeilijke woorden in voor, waardoor het lekker leest.

De schrijver heeft ervoor gezorgd dat er een duidelijke weergave van de personages is met ieder zijn bijzondere karakter. Dit is ook terug te vinden in de tekeningen. Ming is bijvoorbeeld opgewekt en veelal positief en Fatima lijkt me de verstandigste. De laatst genoemde is het meisje waar Milan stiekem een beetje verliefd op is. Goed dat ook dit aangestipt wordt in het boek: verliefdheid. Ook laat de schrijver naar voren komen dat jongens en meisjes gelijk zijn aan elkaar. De onderliggende boodschappen vind ik origineel en tactisch omschreven. Als laatste wil ik de humor benoemen. In heel het boek vind je dit regelmatig terug en ik heb mijn zoon meermaals horen lachen. Zelf vond ik het gedeelte met de Alpaca enorm amusant.

Hopelijk komt er nog een deel drie!

★★★★★
Titel: Chaos United breekt door ! | Leesfragment | Auteur: Gerard van Gemert, Rudi Jonker | Uitgeverij Condor | Categorie: Graphic novel, Zelfleesboek | Leeftijd: 9 jaar | Verkrijgbaar als: hardcover | 208 pagina’s | ISBN: 9789492899897  | Verkrijgbaar sinds: mei 2020 | Recensent: Sonja Hubregtse | Datum recensie: 15-08-2020 | Prijs: €14,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.