Grote jongens huilen wél


Recensie Grote jongens huilen wél door Pierre Peeters:
Levi moet voor het eerst naar school en hij vindt dit een enge gedachte. Zijn papa weet echt niet wat te doen en zegt tegen zijn zoon: ‘Grote jongens huilen niet.’ Levi huilt niet en stapt alleen naar school. Maar groot is zijn verbazing wanneer hij onderweg een visser, een harpspeler, dromerige dichters, grootvaders, kersverse vaders, rijke mannen, arme mannen, trotse mannen, saluerende mannen, jonge mannen, oude mannen, motorrijdende mannen, slimme mannen, bakkers…een hele schare mannen/jongens en een paar vrouwen/meisjes aan het huilen ziet.

Dan bereikt hij zijn school. De dag vliegt voorbij en Levi kan weer naar huis. Wanneer hij thuiskomt, ziet hij zijn vader wenen, omdat hij Levi’s eerste schooldag eng vindt.
Daarop spreekt Levi de wijze woorden: ‘Grote jongens huilen wel’.
Wat een mooi prentenboek met een grote boodschap: jongens en mannen mogen wel huilen!

In dit boek wordt duidelijk gemaakt dat je om verschillende redenen je tranen de vrije loop mag laten en je gevoelens kunt uiten. Kinderen vernemen op deze manier dat ook volwassenen verdriet kunnen hebben en dat daar hoegenaamd niets mis mee is.

Het prentenboek Grote jongens huilen wél heeft paginagrote afbeeldingen die erg eenvoudig zijn met oog voor details, maar die de essentie optimaal weergeven. De korte vlotte zinnen met een boodschap lezen erg vlot weg. De kracht van het boek ligt hem echter niet in de tekst, maar in de tekeningen die op een simpele maar doeltreffende manier emoties en gevoelens weergeven.

Het verhaal over een nieuwe school is herkenbaar, de emoties daarrond evenzo…maar leuk is dat de auteur aangeeft dat men soms van een verkeerde gedachte vertrekt en als puntje bij paaltje komt, alles opperbest meevalt en goedkomt.

Dit boek is ideaal om kinderen kennis te laten maken met een stap in hun leven: naar school gaan. Dankzij dit boek kunnen/zullen zij hun angst overwinnen en kennismaken met een nieuwe emotie: vriendschap!

Het boek is mooi uitgegeven in hardcover met dik papier. Leuk dat aan de binnenzijde van de voorflap volle Kleenex dozen staan en op de achterflap slechts uit één doos nog zakdoekjes kunnen genomen worden. De boodschap is duidelijk: wenen/huilen mag!

Voor de eenvoudige tekst, voor de mooie tekeningen, voor de kracht die van dit prentenboek uitgaat, waardeer ik het graag met vier sterren.

★★★★
Titel: Grote jongens huilen wél | Auteur: Jonty Howley |  Uitgeverij Volt | Categorie: prentenboek – voorlezen | Verkrijgbaar als: hardcover | 48 pagina’s | ISBN13: 9789021422374 | Verkrijgbaar sinds: juni 2020| Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 15-08-2020 | Prijs: €20.99 en e-book €12.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.