Het nog grotere Fiep kijkboek


Recensie Het nog grotere Fiep kijkboek door Sandra Hutchison:
Al vele generaties zijn opgegroeid met vrolijk ogende prentenboeken die vol staan met de illustraties van Fiep Westendorp (1916- 2004). Vanaf 1952 werkte ze samen met Annie M.G Schmidt aan de boeken van Jip en Janneke. Het was het begin van een langdurige en zeer succesvolle samenwerking. De sfeervolle illustraties zijn een feestje om naar te kijken. Je herkent direct de unieke stijl van Fiep Westendorp in de tekeningen.

Hoewel haar illustraties inmiddels zo nu en dan wel een beetje ouderwets overkomen, is dat misschien wel juist een van de redenen dat haar fraaie werk nu nog steeds zo populair is. Voor de oudere generaties onder ons zijn de illustraties pure nostalgie. Naast Jip en Janneke werden ook veel andere personages van haar al snel immens populair, waaronder Otje, Pluk van de Petteflet en Floddertje.

Het grote kijkboek was tot nu toe het meest populaire boek van haar werk. Met de verschijning van Het nog grotere Fiep kijkboek komt daar misschien verandering in. Inhoudelijk lijkt dit boek voor een groot deel op eerder genoemde titel, echter bevat het zes extra pagina’s vol illustraties. Deze vernieuwde uitgave van het boek is volledig gemaakt van stevig karton, waardoor het niet snel kapot zal gaan. Bovendien heeft het dankzij de goudkleurige spot op de cover een extra luxe uitstraling gekregen.

Jonge kinderen zullen veel plezier hebben aan het zelfstandig doorbladeren van dit rijk geïllustreerde kijkboek. Bovendien is Het nog grotere Fiep kijkboek een feestje om samen met je kind door te bladeren. Het boek bevat zeer weinig tekst en wat mij betreft had de tekst zelfs volledig achterwege mogen blijven. Hoewel kinderen die net hebben leren lezen best profijt van de teksten kunnen hebben. Zo hebben ze nog langer plezier van het boek.

De afbeeldingen spreken voor zich en nemen je mee langs diverse plaatsen en herkenbare thema’s. Fiep Westendorp neemt je onder andere mee in dit dikke boek naar het circus, de stad en het bos. De diverse thema’s zijn allemaal vrij leerzaam, kinderen leren dankzij dit boek op een ontspannen manier onder andere diverse beroepen en dieren herkennen en tot 10 te tellen. Dit fantasierijke kijkboek zou niet misstaan in elke klas van de onderbouw en ook voor thuis is dit boek zeker een aanwinst.

★★★★★
Titel: Het nog grotere Fiep kijkboek | Leesfragment | Auteur en illustrator: Fiep Westendorp | Singel Uitgeverijen- Volt | Categorie: prentenboeken | Uitvoering: hardcover, stevig karton | 64 pagina’s | ISBN13: 9789021422565 | Verkrijgbaar sinds: 05-08-2020 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 18-08-2020 | Prijs: €16.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.