Nora, of brand Oslo brand!


Recensie Nora, of brand Oslo brand! door Antoinette van Steeg:
Johanna Frid debuteert met haar roman Nora, of brand Oslo brand! en is ook nog eens autobiografisch. Haar boek werd in Zweden bekroond met de prestigieuze Cultuurprijs van de Zweedse krant Dagens Nyheter.

In Nora, of brand Oslo brand! neemt Frid de lezer mee in korte hoofdstukken. Johanna heeft een relatie met de Deense Emil, die vóór haar een andere relatie had met Nora. Johanna is ziekelijk jaloers op deze vorige relatie van Emil en baalt er dan ook goed van dat Emil en Nora elkaar nog spreken en berichten sturen. Hun relatie is toch definitief voorbij? Hij heeft nu toch een relatie met haar. Emil daarentegen laat zien dat hij echt om haar geeft en niet voor niets een relatie met haar heeft. Hij neemt haar toch ook al mee naar zijn ouders? Op elke wijze laat hij zien dat hij echt verliefd op haar is. Maar toch blijft Johanna twijfelen.

Ondertussen kampt Johanna met haar hormonen en maandelijkse periode. Het is zelfs zo erg dat ze er ziek van raakt en in het ziekenhuis belandt. Na onderzoeken blijkt ze endometriose te hebben. De relatie staat niet alleen onder druk door de lichamelijke klachten van Johanna, maar ook zeker door haar ziekelijke jaloezie. Ze volgt Nora op haar social media en kijkt niet alleen naar de huidige berichtjes, maar ook in de tijd dat ze nog een relatie had met Emil.

Frid hanteert een prachtige pakkende, maar ook humoristische schrijfstijl die de lezer meeneemt in het verhaal. Je voelt haar onzekerheid in de relatie en haar lichamelijke pijn. Is ze wel goed genoeg voor een relatie met Emil? Waarom wil hij juist met haar een relatie?
Nora, of brand Oslo brand! is een zeer interessant debuut van nog geen 200 bladzijden. Het laat het personage Johanna goed tot ontwikkeling komen en ik had echt met haar te doen. Frid laat op een bijzondere wijze zien wat ziekelijke jaloezie voor een relatie kan betekenen, maar door haar humoristische inslag voelt het nergens te zwaar aan.

De conversaties tussen Johanna en Emil zitten vol emotie en liefde. Ze zijn zo mooi geschreven dat de zinnen over de bladzijden lijken te dansen. Ik heb echt genoten van dit debuut en ik las dat Frid gelukkig al met haar tweede roman aan de slag is gegaan. Ik kijk dan ook uit naar haar volgende boek.

Johanna Frid is een Scandinavische auteur die ik in de gaten ga houden. Ik lees graag boeken uit deze landen en Frid zal hierin hopelijk haar naam ook tussen de lange rij weten te vestigen. Haar debuut is in ieder geval veelbelovend.

★★★★
Titel: Nora, of brand Oslo brand! | Oorspronkelijke titel: Nora eller Brinn Oslo Brinn | Leesfragment | Auteur: Johanna Fridd | Uitgeverij Podium | Categorie: autobiografische roman | Verkrijgbaar als hardcover | 176 pagina’s | ISBN13: 9789057590535 | Verkrijgbaar vanaf: 18-08-20 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 18-08-2020 | Prijs: € 21.50 | Bestellen

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.