Oud genoeg om de aarde te redden


Recensie Oud genoeg om de aarde te redden door Hannie van Grol:
Inspiratieboek voor jonge milieuactivisten

Deze prachtige hardcover valt meteen al op door de kleurrijke illustraties op de kaft. Maar bij het openslaan van het boek word je getrakteerd op nog veel meer schitterende afbeeldingen. Het boek staat er vol mee. Je raakt niet uitgekeken: al die schitterende tekeningen, heel gedetailleerd weergegeven, een lust om naar te kijken!

Maar natuurlijk is dat niet waarom het boek is gemaakt. De bedoeling is om kinderen (en natuurlijk ook volwassenen) ideeën aan de hand te doen om de wereld te behoeden voor verval en aftakeling.

Het boek begint met een oproep van Anna, die vertelt dat ze zich al vanaf twaalfjarige leeftijd heeft ingezet voor het milieu en ze roept iedereen op mee te doen. Op de volgende bladzijde staan twaalf tekeningen van kinderen met hun voornaam die uit verschillende delen van de wereld komen. Ieder kind heeft zijn of haar eigen bijdrage geleverd aan het milieu. Zo is er bijvoorbeeld Felix uit Duitsland, die strijdt voor herbebossing, Nikita uit Oekraïne die zorgt voor het composteren van voedselafval, Jordan uit Amerika, Adeline uit Indonesië etc.

Ieder kind krijgt twee bladzijden toebedeeld. Telkens wordt een kind geïntroduceerd met een uitspraak als: ik ben verantwoordelijk genoeg om…, ik ben betrokken genoeg om…, ik ben vindingrijk genoeg om… Dan wordt van ieder kind de specialiteit beschreven en waar het zich voor ingezet heeft. Sommige kinderen hebben zelfs een eigen website gebouwd om hun actie verdere bekendheid te geven. De kleine stukjes tekst die tussen de illustraties zijn geplaatst, geven het probleem weer én de oplossing die bedacht is. Maar vooral de tekeningen trekken de aandacht en zijn prachtig om te bekijken! Zo gedetailleerd en kleurrijk en vertederend, de liefde voor mens en natuur spat ervan af.

Als alle kinderen een podium hebben gehad, zijn er nog twee bladzijden met tips om zelf aan de slag te gaan om een bijdrage te leveren aan een betere wereld en ook tien manieren waarop je je stem kunt laten horen. Ook worden er diverse sites genoemd waarop meer informatie te vinden is over de kinderen en alle problemen die in dit boek genoemd worden.

Wat een prachtig boek is Oud genoeg om de aarde te redden geworden, inspirerend en motiverend met voor iedereen, zowel jong als oud, ideeën om mee te helpen aan een leefbaardere en betere wereld. Een aanrader!

★★★★★
Titel: Oud genoeg om de aarde te redden | Auteur: Loll Kirby, illustraties: Adelina Lirius | Uitgeverij Rubinstein | Categorie: jeugdboek, milieu | Leeftijd: 6 plus | Verkrijgbaar als hardcover | 30 pagina’s | ISBN13: 9789047628224 | Verkrijgbaar sinds: juli 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 18-8-2020 | Prijs: € 14,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.