Help! Hoe kom ik uit mijn huis?


Recensie Help! Hoe kom ik uit mijn huis? door Sonja Hubregtse:
Geronimo Stilton – Escape boek

Jullie kennen Geronimo Stilton vast wel. De pientere muis en uitgever van de krant ‘de Wakkere Muis’. Hij heeft zijn (soms chaotische) leventje aardig op de rit en wanneer hij problemen heeft, weet hij altijd wel een oplossing. Helaas heeft hij in dit boek toch echt jouw hulp nodig…

De avonturen van Geronimo zitten dit keer in een ander jasje. Hij beleeft dit keer één groot avontuur, namelijk met jóu! Je gelooft het vast niet, maar hij zit vast in zijn eigen huis en moet op tijd zijn voor de vergadering op de redactie. Professor Volt heeft een alarmsysteem geïnstalleerd in zijn huis en Klem heeft eraan gezeten. Nu zit hij dus opgesloten en jij, als lezer, moet hem helpen te ontsnappen.

Dit boek is geen normaal leesboek. Het is een escapeboek voor kinderen. Ik vroeg me meteen af of dit niet te lastig zou zijn, want de meeste escapeboeken zijn voor volwassenen. Het is overduidelijk gelukt om een geweldig escapeboek voor kinderen te maken. Naar mijn idee is het escape-boek voor iets oudere kinderen (rond 9 jaar) dan de leeftijd van de leesboeken van Geronimo, omdat je de logica soms moet inzien en goed moet kunnen lezen.

Het doel van dit boek is om Geronimo’s huis af te speuren en een uitweg te vinden. Het is ingedeeld in twee levels. Het eerste level is ‘alleen boven’ en is iets eenvoudiger dan level twee aangezien het aantal kamers minder is dan bij level twee. Level twee bevat namelijk het hele huis. Per level zijn er vier delen: Avontuur, Actie, Spullen, Telefoonboek. Deze delen hebben alle vier een andere kleur van de pagina’s waardoor het goed terug te vinden is tijdens het heen en weer bladeren.

In het deel Avontuur (waar je start) staat wat Geronimo doet in de eerste kamer van het level. Wanneer je dit gelezen hebt, kom je voor een keuze te staan en staat er ‘En nu?’ Je kunt kiezen om naar een andere kamer te gaan, een voorwerp te gebruiken dat je al gevonden hebt (deze staan geel gearceerd met rode letters) of een hulplijn in te schakelen. Dat laatste gebeurt aan de hand van het Telefoonboek.

Het boek Help! Hoe kom ik uit mijn huis? zit fantastisch in elkaar. Het zorgt voor een leuk avontuurlijk verhaal, het bevat de kleurrijke en herkenbare illustraties en lettertypen zoals iedereen wel kent uit de normale leesboeken. Hoe dit escapeboek stap voor stap is opgebouwd, is werkelijk kunstig. Soms loop je vast en kun je iemand uit het Telefoonboek om raad vragen (of je gaat terug naar de kamer hiervoor). Het bijzondere is dat je daarna gewoon verder kunt, in welke kamer je ook vastliep. Dit geldt ook voor de Acties. Wanneer je Spullen combineert die niet bij deze Actie passen, krijg je dat te lezen en loopt het verhaal weer verder. Echt totaal vastlopen doe je dus nooit. Soms moet je wel even doordenken: het ging bijvoorbeeld over een kaars, waarbij wij dachten dat deze al brandde, maar dat was niet het geval. Wanneer je Geronimo goed geholpen hebt, is hij vrij. Hij kan je eventueel nog complimentjes geven voor de extra dingen die je gedaan hebt.

Je leest dit boek niet zoals een gewoon leesboek van begin tot eind, maar kriskras door elkaar door je eigen keuzes te maken. Nu kom ik meteen bij een heel goed punt. Onze zoon heeft moeite met keuzes maken en (misschien wel onbewust) stimuleert dit boek om dit toch te moeten doen. De ene keer sla je bijvoorbeeld vijf pagina’s over, maar bij de volgende keuze moet je misschien wel drie pagina’s terug. Erg handig dat er een plattegrond van het huis/de verdieping in het boek is geplaatst, maar ook aan de binnenkant van de kaft. Op de kaft vind je ook twee boekenleggers die je kunt gebruiken voor het markeren van de pagina’s Acties en Spullen.

In het geval van Geronimo Stilton Escape boek vind ik het erg jammer dat ik maximaal vijf sterren mag verdelen. We hebben met het hele gezin zo enorm van dit boek genoten dat ik er stiekem wel zes zou willen geven!

★★★★★
Titel: Geronimo Stilton Escape boek: Help! Hoe kom ik uit mijn huis? | Auteur: Geronimo Stilton | Uitgeverij Baeckens Books | Categorie: Zelfleesboek | Uitvoering: paperback | 96 pagina’s | ISBN: 9789059248236 | Verkrijgbaar sinds: juli 2020 | Recensent: Sonja Hubregtse | Datum recensie: 19-08-2020 | Prijs: €9,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.