Het geluk te overleven


De bezetting van Nederlands-Indië

Op 15 augustus was het 75 jaar geleden dat ook in Nederlands-Indië de Tweede Wereldoorlog tot een eind kwam. In 1930 was het gezin Mobach vertrokken naar Nederlands-Indië om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Niet alle inlanders waren even blij met de Nederlanders die daar vaak een leidinggevende functie hadden. Ze zagen hen dan ook als bezetters. Toen de Japanners het land binnenvielen en zij het gezag overnamen, werden ze in eerste instantie gezien als bevrijder, maar dat bleek een misrekening te zijn. De haat die de inlanders voelden tegen de blanda’s, werd uiteindelijk door de Japanse bezetting alleen maar versterkt en toen de oorlog ten einde was, moesten de overlevenden van de gevangenkampen beschermd worden tegen de tomeloze woede van de inlanders.

Het gezin Mobach bestond uit vader, moeder, drie zoons en drie dochters. Toen Nederland de oorlog verklaarde aan Japan en Japan enige tijd later Nederlands-Indië binnenviel, werden de Nederlanders die daar woonden, ondergebracht in interneringskampen, zogezegd om hen te beschermen tegen de inlanders. Niets bleek minder waar. Eerst viel dat lot vader Jaan ten deel en langzamerhand volgden de anderen ook. Ze kwamen in verschillende kampen terecht en kregen te maken met onmenselijke omstandigheden, zoals martelingen, uithongering, luizen, besmettelijke ziektes etc. De dood werd vaak gezien als een vriend in plaats van een vijand.
“Weer iemand die uit zijn lijden is verlost en nu vrede heeft.”-Daan Fousert

Wonder boven wonder (naar schatting kwamen er 30.000 mensen om) overleefden alle leden van het gezin Mobach de ontberingen in de verschillende kampen en werden ze uiteindelijk herenigd toen ze weer teruggekeerd waren in Nederland. Daan Fousert heeft deze roman geschreven, maar zich daarbij gebaseerd op historische feiten en twee dagboeken van zoon Jan en vader Jaan Willem. Schrijfster Monique Melief heeft het gedeelte dat vanuit moeder Johanna is geschreven voor haar rekening genomen. Boven elk hoofdstuk staat vermeld vanuit welk perspectief het desbetreffende gedeelte werd geschreven.

Daan Fousert heeft al verschillende boeken geschreven in diverse genres. Met dit boek levert hij een grote bijdrage aan het bekendmaken van de strijd die er gewoed heeft in voormalig Nederlands-Indië, een tijd die lange tijd geen aandacht heeft gekregen, omdat de gruwelijkheden van WO II in Nederland en de vernietigingskampen in het Duitse Rijk geen ruimte lieten voor andere ellende. Gelukkig is daar nu eindelijk aandacht voor en wordt de ware geschiedenis verteld van een volk dat jarenlang onderdrukt is geweest.

De stijl die Fousert hanteert, is zeer toegankelijk en doet soms haast zakelijk aan. Hij vertelt over de gruwelijkheden, maar nergens wordt het verhaal zo gedetailleerd verteld dat verder lezen onmogelijk is. Gelukkig maar, want zo bereikt dit boek een groot publiek en krijgen veel mensen eindelijk te horen welke wantoestanden zich daar, ver weg van Nederland, hebben afgespeeld. Het wordt tijd dat iedereen kennis neemt van die periode, zodat ook die afgrijselijke wantoestanden nooit meer zullen voorkomen.

★★★★
Titel: Het geluk te overleven | Auteur: Daan Fousert | Uitgeverij Elikser | Categorie: historische roman | Verkrijgbaar als paperback | 324 pagina’s | ISBN13: 9789463652445 | Verkrijgbaar sinds: juli 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 25-08-2020 | Prijs: € 19,95 | Bestellen

35 tweedehands topboeken met 35% korting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.