Ongelofelijke octopussen


Recensie Ongelofelijke octopussen door Jolanda Kalkman:

Dit prentenboek onthult je alle geheimen uit het leven van een octopus. Weet jij bijvoorbeeld dat een octopus niet een, niet twee, maar wel liefst drie harten heeft? Dat de meeste octopussen acht armen hebben, weet je misschien wel. Maar wist je ook dat wetenschappers nog steeds geen patroon hebben kunnen ontdekken in de manier waarop ze die armen bewegen wanneer ze lopen?

Of dat een octopus net als een kameleon van kleur kan veranderen? En dat octopussen de intelligentste dieren onder de ongewervelden zijn? Er zijn wel meer dan 300 soorten, dus er is nog genoeg te ontdekken in dit boeiende prentenboek!

Dit prentenboek is een zeer interessant prentenboek voor oudere kinderen en volwassenen. Het staat namelijk boordevol informatie over deze bijzonder sierlijke dieren met hun acht poten. Zeker wanneer je kind een werkstuk of spreekbeurt over een dier moet maken, is dit prentenboek een zeer grote aanrader. Ik denk dat de juf of meester versteld staat wat je allemaal wel niet over deze dieren kunt schrijven.

Werkelijk alles over deze wonderlijke dieren wordt erin beschreven. Hierdoor valt er voor jong en oud heel veel nieuws te leren. Zowel de tekst als de illustraties zijn van Owan Davey. De teksten zijn in kleine blokjes bij de illustraties geschreven. Hierbij maakt Davey gebruik van “volwassen” taal zonder al te moeilijke woorden. Biologische woorden worden wel gebruikt, maar deze worden helder uitgelegd waardoor jonge kinderen ze goed kunnen begrijpen.

De illustraties zijn zeer belangrijk voor dit prentenboek. Ze laten namelijk goed zien hoe het allemaal eruitziet. Zo is bijvoorbeeld de grootte van een mannetje en een vrouwtje op schaal uitgebeeld. Het is bijna onbegrijpelijk hoe groot dit verschil wel niet is!

Ik vond dit prentenboek erg interessant. Ik heb heel veel nieuws over octopussen geleerd. Het boek is zeer compleet, maar niet overweldigend. Met andere woorden, in korte tijd lees je heel veel nieuws, terwijl je ook nog eens de illustraties kunt bestuderen. Wat ik ook erg leuk vond, was het stukje over de mythes die er rondom octopussen bestaan. Maar ook word je weer even bewust gemaakt van de gevolgen van de plasticsoep. Hier vind je ook enkele nuttige tips over hoe je zelf het milieu kunt sparen. Op de laatste bladzijde staat nog een leuk grapje waar ik even om moest lachen.

Ongelofelijke octopussen is het vijfde deel uit de reeks. Eerder zijn er ook prentenboeken over de haai, kevers, wilde katten en kikkers verschenen. Hou deze serie dus goed in de gaten, er zit vast een prentenboek tussen dat je zoon of dochter zo interessant vindt om voor school te gebruiken.

Eigenlijk heeft dit prentenboek alles, het is mooi verzorgd, rijkelijk geïllustreerd, erg leerzaam en er zit nog humor in ook. Ik vind het een aanrader voor schoolgaande kinderen die meer over dit bijzondere dier te weten willen komen of er een werkstuk over willen maken. Daarom waardeer ik dit boek op 5 sterren.

★★★★★
Titel: Ongelofelijke octopussen | Leesfragment | Auteur en illustrator: Owen Davey | Oorspronkelijke titel: Obsessive about Octopuses | Fontaine Uitgevers | Categorie: prentenboek, informatieboek | Verkrijgbaar als: hardcover | 40 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789059565494 | Verkrijgbaar sinds: 27-07-2020 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 27-8-2020 | Prijs: €17,00 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.