De Monsterdokter


Recensie De Monsterdokter door Sonja Hubregtse:

Veel kinderen hebben een bijzondere aantrekkingskracht tot monsters. Dat kan zijn omdat ze er bang voor zijn of juist omdat ze het interessant vinden, omdat het ontastbaar is maar in hun verbeelding erg leeft. In ieder geval hoeft niemand bang te zijn voor de monsters in dit avontuurlijke boek, aangezien het juist erg grappige en bijzondere monsters zijn. Maar wat gebeurt er eigenlijk als een monster ziek of gewond is?

Appie is een heel normale jongen. Hij is erg behulpzaam en niet bang aangelegd; zijn baby-zusje is tenslotte ook best eng. Als hij op een dag ingehuurd wordt als verpleger bij de slechtlopende monsterkliniek van dokter Annie v.d. Keuken-Trap, gaat hij ineens het grote avontuur tegemoet. Hij moet bijzondere monsterpatiënten helpen (zelfs een draak) en ook een manier vinden om de kliniek te redden, want dat het niet goed gaat met de kliniek is wel duidelijk.

Het is erg knap van de schrijver hoe hij elke keer weer een monster verzint, omschrijft en illustreert. Je zou denken dat je creativiteit een keer op is. De vergelijkingen die de schrijver maakt over de Monsters of Dingen, zijn uitermate creatief. En wat te denken van een meisje waarbij haar hoofd achterstevoren zit…gelukkig weet de Monsterdokter wel raad. De meeste monsters hebben ook nog bepaalde karaktertrekken met altijd wel een hilarische uitwerking. Morris Mors, een zombie, is bijvoorbeeld erg optimistisch, terwijl hij met grote regelmaat botten of andere lichaamsdelen verliest.

Zelf vond ik het gedeelte over doktersassistente Dolores (die overigens wel erg veel taken op zich kan nemen) en Piet Snot erg vies verteld, maar kinderen zullen er ongetwijfeld van ‘smullen’. Dit deel is wel erg belangrijk om de praktijk te redden.
De bijzondere ambulance met de navigatievleermuis Tim-Tim (ook weer heerlijk bedacht) vond ik daarentegen geweldig. Dat Appie een Zombie-vriend heeft, wordt als heel normaal beschouwd in het boek. Prachtig dat de schrijver dit weet over te brengen.
Wanneer je als lezer denkt dat er geen hoop meer is om de dokterspraktijk te helpen, ligt de oplossing voor het oprapen.

De Monsterdokter is voor kinderen (vanaf 7 á 8 jaar) erg leuk dat ze een kijkje kunnen nemen in de wereld van goedgezinde monsters. Het verhaal is erg origineel en ik vind de lay-out van het boek erg aantrekkelijk voor kinderen. Het staat boordevol illustraties en ook met het lettertype is flink ‘gespeeld’. Het oogt chaotisch, in positieve zin. Tijdens het lezen kom je af en toe een vleermuistekentje tegen. Dit verwijst naar de woordenlijst achter in het boek, waarbij ook een hilarische draai gegeven is naar de betekenis ervan. Wanneer je baalt dat het boek bijna uit is, kun je al een voorproefje lezen van deel twee dat begin 2021 uit zal komen.

Een prima combinatie van griezelig en toch avontuurlijk en grappig !

★★★
Titel: De Monsterdokter | Auteur: John Kelly | Uitgeverij Moon | Categorie: Zelfleesboek | Uitvoering: hardcover | 192 pagina’s | ISBN: 9789048854103 | Verkrijgbaar sinds: 29-06-2020 | Recensent: Sonja Hubregtse | Datum recensie: 28-08-2020 | Prijs: €14,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.