Diervrienden


Recensie Diervrienden door Antoinette van Steeg:
Een boek vol beestachtige duo’s

Wat weet jij van duo’s in de dierenwereld? Is het jou wel eens opgevallen dat dieren met elkaar samenwerken? Coco & June nemen de lezer mee naar vijf duo’s die in de natuur samenwerken.

Per duo kent het boek een eigen kleur die voor in het boek wordt aangeduid. Zo kent het groene duo de omschrijving “ik laat restjes achter”. Per duo besteden de auteurs steeds zes bladzijden. Hierdoor is het boek overzichtelijk.

In het dagelijks leven heten de auteurs Karen Leten en Barbara Soenen. Vorig jaar brachten ze al samen het boek Dier boek uit. In dit boek namen ze op alfabet de jonge lezer mee naar waar ze niet-alledaagse dieren lieten zien. Nu hebben ze voor dierduo’s gekozen.

Diervrienden is een prentenboek, met tekst, voor kinderen vanaf zeven jaar. De illustraties zijn prachtig en geven de jonge lezer een goed beeld van de besproken dieren. Wat opvallend is aan dit tweede boek van de auteurs, is dat ze wederom gekozen hebben om deels ook wat onbekendere dieren te bespreken. Hierdoor leert het kind zowel wat over het gedrag van het dier, maar ook waar deze dieren leven in de dierenwereld.

De eerste twee bladzijden vertellen wat over het eerste dier van het duo. Hier staat een prachtige illustratie van het dier, bijvoorbeeld een zebra, waarover leuke en leerzame feitjes verteld worden. De kernwoorden zijn donker gekleurd, zoals bij de zebra bijvoorbeeld het woord strepen. Per dier zijn drie woorden donker gemarkeerd. Op de volgende twee pagina’s wordt dan het tweede dier van het duo besproken. De laatste twee bladzijden laat de samenwerking zien tussen de twee diersoorten.

Dat Leten en Soenen goed hebben nagedacht over de opzet van het boek, is absoluut terug te zien. Het boek is leerzaam en overzichtelijk. Daarnaast nodigt het uit om het boek vaker te pakken en opnieuw te kijken naar de prachtige illustraties.

De tekst is begrijpelijk geschreven en is vanuit de ik-vorm geschreven. Het geeft veel informatie over het dier wat leuk is om met het kind na te bespreken. Diervrienden is echt zo’n boek dat kinderen zullen pakken om nogmaals te genieten van de mooie tekeningen. Een boek dat ouder en kind zullen laten genieten van de leerzame informatie, maar ook van de prachtige vormgeving.

Wat mij betreft, zijn de auteurs erin geslaagd om een leerzaam boek op de markt te brengen dat uitnodigt om geregeld te lezen of bekeken te worden. Ik geef het boek dan ook graag 4 sterren.

★★★★
Titel: Diervrienden – Een boek vol beestachtige duo’s | Leesfragment | Auteur: Coco & June | Uitgeverij Davidfonds | Categorie: jeugdboek, educatief | Leeftijd: vanaf 7 jaar | Verkrijgbaar als hardcover | 64 pagina’s | ISBN13: 9789002271090 | Verkrijgbaar sinds: augustus 2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 29-08-2020 | Prijs: € 16.99 | Bestellen

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.