Het overgave-experiment


Recensie Het overgave-experiment door Antoinette van Steeg:
Leven vanuit grenzeloos vertrouwen

Michael A. Singer is een bekende in de wereld van yoga en meditatie. Eerder schreef hij het boek Geluk zonder voorwaarden dat een internationale besteller werd. Het boek mag zich ondertussen scharen onder de spirituele klassiekers.

Het overgave-experiment is ingedeeld in negen delen waardoor het boek overzichtelijk leest en oogt. Het boek is in chronologische volgorde geschreven waardoor de lezer een duidelijk beeld krijgt van het vrije leven van Singer. Voor mij was dit boek de eerste kennismaking met Michael A. Singer.

Wat direct opvalt als je begint te lezen, is de toegankelijkheid waarmee Singer schrijft. Het geheel leest makkelijk en vlot. Maar zal het de lezers lukken om te kunnen leven vanuit grenzeloos vertrouwen als ze dit boek hebben dichtgeslagen?

Singer heeft veel bereikt in zijn leven en hij geeft aan dat dit komt, omdat hij is gaan leven vanuit grenzeloos vertrouwen. Geen plannen maken, maar afwachten wat het leven je brengt. Voor Singer is dit heel veel geweest. Hij heeft in 1975 de Temple of the Universe opgericht in Florida, waar tegenwoordig veel mensen bij betrokken zijn. Niet alles in zijn leven liep van een leien dakje maar door te vertrouwen op al wat op zijn pad kwam, is zijn leven nu veel rijker. Niet alleen in geld maar vooral in liefde en onvoorwaardelijk vertrouwen.

Michael A. Singer koos er tijdens zijn studietijd voor om te stoppen met te luisteren naar zijn innerlijke stem. Hij liet deze stem los en besloot mee te gaan in de stroom van zijn leven. Hij ontdekte het mediteren waarbij de natuur voor hem een rustpunt werd. Hij omarmde wat op zijn pad kwam en dit heeft hem ver gebracht.

Het overgave-experiment staat bol van voorbeelden en mensen die het pad van Singer hebben doorkruist en zijn leven als het ware in ‘goud’ lieten veranderen. Zijn leven kent vooral positieve vibes en af en toe riep dit bij mij wel wat twijfels op. Ook al vertrouw je op hetgeen wat op je pad komt, toch levert dit niet altijd alleen maar positieve gebeurtenissen op. Singer weet de minder positieve ervaringen heel luchtig te beschrijven waardoor ze bijna niet lijken te bestaan.

Ik heb Het overgave-experiment met gemengde gevoelens gelezen, misschien ook omdat het door een Amerikaanse auteur geschreven is. Alles lijkt in Amerika wel over de top te moeten zijn, het gaf mij het gevoel van te veel van het goede. Toch heb ik het boek met een positieve blik gelezen en het geheel kan absoluut een eyeopener voor de lezer zijn. De huidige maatschappij is snel en vluchtig. We zouden inderdaad meer kunnen leven vanuit hetgeen op ons pad komt, zodat we ons minder druk maken over alles wat tegen kan zitten. Het zou veel mensen een hoop rust en plezier in het leven terug kunnen geven.

Voor wie geïnteresseerd is in yoga, meditatie en spiritualiteit, is dit boek een waardevolle toevoeging voor in de boekenkast, mede omdat de auteur zijn eigen leven beschrijft. Het kan de lezer handvatten geven om het leven anders in te richten. Of het je net zoveel brengt als Singer, dat is de vraag, maar het zal zeker deuren kunnen openen naar een vrijer leven.

★★★★
Titel: Het overgave- experiment | Subtitel: Leven vanuit grenzeloos vertrouwen | Leesfragment | Auteur: Michael A. Singer | Uitgeverij Ten Have | Categorie: meditatie, mindfulness, spiritualiteit | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 288 pagina’s | ISBN13: 9789025908508 | Verkrijgbaar sinds: 21-07-2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 30-08-2020 | Prijs: € 18.95 | Bestellen

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.