De klassieke wereld in 100 woorden


Recensie De klassieke wereld in 100 woorden door Fany Van Hemelen:

De klassieke wereld in 100 woorden laat je in een wondermooie uitgave, samen met je kind of alleen, een schitterende reis maken en brengt de geschiedenis op een spannende en betoverende manier tot leven!

Als ik De klassieke wereld in 100 woorden voor de eerste keer zie, gaat mijn aandacht onmiddellijk naar de prachtige en kleurrijke cover. Wanneer ik het boek dan open, ontdek ik steeds weer opnieuw hoe aantrekkelijk en leuk de klassieke oudheid voorgesteld is voor kinderen. Opvallende kleuren, coole illustraties en boeiende weetjes brengen de geschiedenis tot bij hen. Dit informatieve lees- en kijkboek is speciaal samengesteld voor de Kinderboekenweek van 2020.

Het verbaast me niet dat de originele versie van Clive Gifford een prijs won en deze gave vertaling van Imme Dros, met de knappe tekeningen van Gosia Herba, verdient dit ook.

Na de inhoudstafel komt de tijdsperiode, die bij de besproken samenleving hoort en een korte inleiding. Wat erg leuk en opvallend is, is dat elke beschaving zijn eigen kleur en symbool heeft. Zo kan ik snel zien waar wat bij hoort.

In De klassieke wereld in 100 woorden word ik met de teletijdmachine getransporteerd naar de tijd van de Romeinen, de Grieken, de Egyptenaren en de Foeniciërs en Minoërs. Deze volkeren zijn dan wel verdwenen, maar allemaal hebben ze, in de periode van ongeveer 4000 voor Christus tot 476 na Christus, hun stempel gedrukt op de hedendaagse maatschappij. Niet alleen hun voorwerpen of uitvindingen, maar ook hun ideeën zijn vandaag nog steeds belangrijk in onze wereld.

Op elk blad brengt een grote illustratie, die driekwart van een pagina inneemt, samen met 100 woorden en de bijpassende symbolen me terug in de tijd door wat meer te vertellen over een woord. Door de leerrijke en boeiende of soms grappige uitleg rond een plaats, persoon, idee, uitvinding of belangrijke gebeurtenis leer ik de verschillende beschavingen nog beter kennen.

Wist je bijvoorbeeld dat de piramide bij Gaza evenveel weegt als een miljoen olifanten of dat de Grieken de eerste katapult bedachten en Hypatia de allereerste vrouwelijke bekende sterrenkundige was? Wat ook verrassend is, is dat de Egyptenaren een apart soort “bier” dronken als energiedrank en dat er voor de start van de Olympische spelen een wapenstilstand nodig was om deze voor de atleten en bezoekers veilig door te kunnen laten gaan.

Op het einde van het boek is er plaats voor een nawoord en een overzichtskaart, zodat ik kan gaan zoeken waar de besproken mensen woonden en waar de actie plaatsvond. Om de klassieke wereld helemaal tot leven te wekken is er ook nog een tijdlijn en krijg ik tips mee waar er overal nog extra informatie over deze periodes te vinden is, zowel in boeken als online.

Dit boek is de perfecte start om te ontdekken in de klas of thuis hoe de mensen in de klassieke geschiedenis leefden, wat belangrijk was in die tijd en welke schatten ze achterlieten.

De klassieke wereld in 100 woorden toont kinderen, jongeren en zelfs volwassenen hoe leuk geschiedenis kan zijn en maakt zeker nieuwsgierig naar meer. Het is ook een prachtig cadeauboek door de geweldige uitvoering en inhoud.

De klassieke wereld in 100 woorden is een echte aanrader met bijzondere informatie in een geweldige hardcover over de klassieke wereld! Een boek om als kind of volwassene steeds weer opnieuw open te slaan en te koesteren!

★★★★★
Titel: De klassieke wereld in 100 woorden | Auteur: Clive Gifford | Illustrator: Gosia Herba |  Singel Uitgeverijen- Querido | Uitvoering: hardcover | ISBN13 : 9789045124841 | 112 pagina’s | Verschenen sinds 5 augustus 2020 | Categorie: jeugdboek, educatief | Datum recensie: 01-09-2020 | Recensent: Fany Van Hemelen | Prijs: €22,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.