Hemels koken


Recensie Hemels koken door Sandra Hutchison:
Boter, botten, zout. 3 basiselementen om uitgebreid mee te koken.

Het verrassende kookboek van Nicole Pisani (voormalig chef-kok van NOPI) werd al eerder uitgebracht onder de titel Boter, botten, zout. Hemels koken is niets meer of minder dan een heruitgave van dit fantastische werk.

Het boek oogt tot in de puntjes verzorgd. De sfeervolle kleurenfoto’s in het boek van gerechten, personen en eetgelegenheden zijn allemaal in hoogglans afgedrukt. Deze kunstwerkjes zijn het fraaie werk van fotograaf Regula Ysewijn. Inhoudelijk heeft dit boek, mede dankzij deze foto’s, een luxueuze uitstraling gekregen. De meeste recepten zijn ook aan de luxe kant. Ze zijn niet bepaald alledaags te noemen en zouden in menig gewaardeerd restaurant op de kaart kunnen staan.

In het boek valt als eerste een fijn voorwoord te lezen over Nicole Pisani. Ze schrijft onder andere over haar persoonlijke geschiedenis en haar enthousiasme rondom voeding. Dat zij ooit chef-kok zou worden, leek voor haar onvermijdelijk. Ze groeide bijna letterlijk op in een familierestaurant en ze reisde op latere leeftijd de wereld rond om van alles te leren over koken. Tegenwoordig werkt ze op een basisschool in Londen waar ze de jonge kinderen de basistechnieken bijbrengt van het kokkerellen.

Het boek Hemels koken is een bonte verzameling van herinneringen en recepten die indruk op haar hebben gemaakt. Nicole Pisani geeft haar lezers een uitgebreide uitleg over de eerder genoemde basiselementen en biedt een handige lijst van technieken waaronder karamelliseren en het maken van een quenelle. Ook tref je een boeiende lijst van eetbare bloemen aan in het boek.

Daarna volgen er maar liefst 100 recepten. Sommige hoofdstukken kregen een creatieve titel. Wat dacht je bijvoorbeeld van de titel: Ik eet alleen maar sla.
Gestart wordt met diverse recepten om zelf de meest smaakvolle bouillons te maken. De daarop volgende recepten (waaronder diverse salades, vis – en vleesgerechten, gevogelte en pasta’s) gaan vaak een stuk verder dan de Hollandse basiskeuken. Al tref je hier ook wel een paar kooksuggesties van aan in het boek.

Aanrader voor iedere thuiskok die op zoek is naar een nieuwe uitdaging.
Persoonlijk moest ik wel even wennen aan het idee om zelf aan de slag te gaan met beenmerg om daarmee boter te maken en ook het recept voor het bereiden van een Octodog sla ik (nog) even over. Maar desalniettemin staan er voor een ieder genoeg bruikbare recepten in Hemels koken. Elke thuiskok met meer dan een beetje ervaring en een gezonde dosis geduld zal dit boek met open armen ontvangen.

★★★★
Titel: Hemels koken | Leesfragment | Online receptvoorbeeld: carpaccio van zeebaars |
Auteur: Nicole Pisani | Uitgeverij Good Cook | Categorie: kookboek | Uitvoering: hardcover | 224 pagina’s | ISBN13: 9789461432315 | Verkrijgbaar sinds: 14-05-2020 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 01-09-2020 | Prijs: €25.95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.