Flow


Recensie Flow door Antoinette van Steeg:
Psychologie van de optimale ervaring

Mihaly Csikszentmihalyi is een bekende naam in de wereld van de psychologie. In 1990 verscheen zijn boek Flow voor de eerste keer. Nu in 2020 wordt het opnieuw uitgebracht in een jubileum-editie. Het boek kent ondertussen al veel fans wereldwijd en de naam ‘flow’ is niet meer weg te denken in ons dagelijks leven.

Flow is een boek dat veel theorie kent en zijn pijlers richt op de positieve psychologie. Csikszentmihalyi geeft aan dat mensen het gelukkigst zijn als ze in opperste concentratie zijn in hetgeen wat ze op dat moment doen. Bereik je dit dan zit je in een flow. In dit boek, dat ruim 400 bladzijden kent, legt hij uit hoe je dit kunt bereiken, hoe deze psychologie werkt en hoe je dit kunt vasthouden. Hiervoor gebruikt hij de twee wegingsfactoren, uitdaging en vaardigheid. Belangrijk om flow te bereiken is dat je een duidelijk doel hebt, een goede balans en een goede feedback. Hierdoor kun je je flow vasthouden.

Flow heb ik op mijn gemak gelezen, mede doordat het boek alleen maar theorie kent. Ik had vaker van deze psycholoog gehoord en heb naast dit boek ook gespeurd op internet naar zijn theorie. Online kom je overzichtelijke schema’s tegen die ik ondersteunend vind aan de theorie. Jammer dat deze niet terug te vinden zijn in het boek.

Csikszentmihalyi heeft een prettige schrijfstijl waarbij hij de lezer op een simpele wijze probeert uit te leggen hoe flow werkt. Toch voelt het geheel af en toe wel wat taai aan. Veel onderwerpen komen aan bod in het boek waarbij ik de hoofdstukken ‘Hoe brengen we flow in ons leven’ en ‘De flow van het denken’ het meest interessant vond.

Flow is een boek dat voor mensen die niet veel lezen, misschien een te theoretisch boek kan zijn. Voor de doorgewinterde lezer die ook geïnteresseerd is in psychologie, is dit boek echter een mustread. Het zet de lezer aan tot nadenken en het geeft een kijkje in hoe de auteur tot deze baanbrekende theorie is gekomen die al veel mensen heeft geholpen.

Ik heb het boek met wisselend enthousiasme gelezen, het is wel een bundel dat ik vaker zal gaan lezen. Psychologieboeken vind ik prettiger lezen als deze worden ondersteund met schema’s en als er een interactie is met de lezer. Dit miste ik in dit boek. Maar flow als thema vind ik enorm interessant en daarom zal ik dit boek zeker nog vaak oppakken.

Wie het boek nog niet kent en geïnteresseerd is in deze psychologische mindset, vindt in deze jubileum-editie een leuk en interessant boek en het is zeker een aanrader om voor jezelf aan te schaffen of cadeau te geven.
3.5 sterren.

★★★
Titel: Flow | Subtitel: Psychologie van de optimale ervaring | Leesfragment | Auteur: Mihaly Csikszentmihalyi | Uitgeverij: Ten Have | Categorie: psychologie, non-fictie | Verkrijgbaar als paperback | 432 pagina’s | ISBN13: 9789025908416 | Verkrijgbaar sinds: 14-07-20 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: -2020 | Prijs: € 24.99 | Bestellen

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.