Over leven na verlies


Recensie Over leven na verlies door Antoinette van Steeg:
Een inspirerend en herkenbaar boek over het thema verlies

In Over leven na verlies vertelt André Dierick zijn persoonlijke verhaal over de verliezen in zijn leven. In 2009 schreef hij al een boek over het overlijden van zijn vrouw met de titel In ons vak is nooit iets zeker, maar helaas bleef het voor hem niet bij dit ene grote verlies in zijn leven. Helaas werd hij zelf ook ziek en overleed ook nog eens zijn dochter.

André schreef met een vlotte pen zijn verhaal en de korte hoofdstukken zorgen ervoor dat het geheel fijn en snel wegleest. Hij biedt de lezer een blik in zijn leven, waarbij hij vooral zijn diepte- en hoogtepunten deelt. Zijn leven heeft veel verdriet gekend, hoe hij hiermee is omgegaan, beschrijft hij op een pakkende wijze in dit boek.

Zijn vrouw moet hij al vroeg loslaten aan de ziekte kanker en hij blijft achter met een tweeling van dertien en nog een dochter van elf. Opeens moet hij zijn gezin en werk alleen zien draaiende te houden. Waar in eerste instantie begrip en steun is van zijn omgeving, verandert dit na een tweetal jaren. Toch weet André samen met zijn dochters het leven op te pakken en gaan ze jaarlijks terug naar hun vakantiestekje waar zijn vrouw Netty haar laatste jaar met het gezin vakantie vierde.

Helaas krijgen ook André en zijn jongste dochter, die inmiddels volwassen is, kanker. Hoeveel kan een mens verdragen? Dan moet André ook zijn dochter Margo loslaten. Wat een pijn en verdriet.

In Over leven na verlies laat André zien hoe hij met de pijn en het verdriet is omgegaan. De liefde voor muziek bijvoorbeeld komt veelvuldig naar voren. Steeds vindt hij weer de kracht om door te gaan.

Na het lezen van dit persoonlijke verhaal kreeg ik het gevoel niet weg dat het vooral zijn verhaal is. Het is een boek dat voor bekenden en naasten veel herkenning zal opleveren. Maar ik miste een bepaalde diepgang en connectie met de lezer. Voor mij voelde het wat afstandelijk aan, waar ik juist had gehoopt op meer feeling met het verhaal. Dat neemt niet weg dat zijn levensverhaal heftig is en veel van hem heeft gevraagd.

André heeft met dit boek zijn verhaal aan de lezer toevertrouwd. Het kan de lezer steun geven door een persoonlijke ervaring van een lotgenoot te lezen. Het thema verlies is goed uitgewerkt. Na het lezen besefte ik pas hoe mooi de titel past bij de inhoud.

Al met al is Over leven na verlies een persoonlijk verhaal van de auteur dat steun kan geven aan de lezer in moeilijke tijden.

★★★
Titel: Over leven na verlies | Leesfragment | Auteur: André Dierick | Uitgeverij Elikser | Categorie: verlies, autobiografisch | Verkrijgbaar als paperback | 171 pagina’s | ISBN13: 9789463652452 | Verkrijgbaar sinds: 29-06-20 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 03-09-2020 | Prijs: € 18.95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.