Het meisje dat met beren praatte


Recensie Het meisje dat met beren praatte door Dayenne Wamsteeker:

Yanka woont samen met haar pleegmoeder Mamotsjka in een klein dorpje in het bos. Ze werd als baby gevonden bij een berenhol. Yanka voelt dat ze anders is en ze is benieuwd waar ze vandaan komt. Op een dag loopt ze weg van huis, om uit te vinden wie ze echt is. Er volgt een spannende reis door het bos, waarbij Yanka bijzondere ontdekkingen doet, vrienden maakt en het avontuur aangaat.

Het verhaal doet soms denken aan een queeste, zoals in Lord of the Rings, of misschien ook een beetje aan Alice in Wonderland. Yanka formeert een vriendengroep en gaat op zoek naar de draak om de vloek over haar familie op te heffen. Onderweg stuiten ze op verschillende gevaren, maar samen weten ze de gevaren te trotseren. Zo is vriendschap een prominent thema in dit verhaal.

Sophie Anderson heeft een fijne schrijfstijl waardoor het verhaal heerlijk leest. In het hoofdverhaal worden soms korte verhalen verteld door Yanka zelf, of een van haar vrienden. Deze vertellingen zijn duidelijk te onderscheiden door een afwijkende lay-out. De illustrator heeft een mooie rand getekend rond deze teksten, zodat deze korte verhalen er extra uitspringen.

Het boek is rijk geïllustreerd door Kathrin Honestra. Zij is illustrator en probeert verhalen te vertellen met haar tekeningen. Ook in dit jeugdboek heeft Kathrin Honestra het verhaal versterkt en goed verbeeld met haar illustraties. Op de (hard) cover van dit boek staat een mooi gekleurde prent, die sprookjesachtig aandoet, de overige illustraties in het boek zijn zwart-wit. De tekeningen zijn gevarieerd, zo worden paginagrote prenten afgewisseld met kleine versiersels van bomen en vogels op een tekstpagina. De illustraties vormen een mooie aanvulling op het verhaal en maken dit boek tot een juweeltje.

Yanka is een interessant hoofdpersonage. In eerste instantie is zij vaak wat onzeker, maar gedurende de reis krijgt zij meer vertrouwen. Ook leert ze dat je om hulp mag vragen en dat het fijn is om elkaar te helpen. Een mooie les voor Yanka, maar daarmee geeft auteur Sophie Anderson ook een goede les mee voor de lezer!

Het meisje dat met beren praatte is een hartverwarmend en sprookjesachtig verhaal, met als belangrijkste thema vriendschap. Het boek is geschikt voor lezers in de leeftijd van 10-12 jaar. Ik waardeer dit boek met 5 sterren.

★★★★★
Titel: Het meisje dat met beren praatte | Auteur: Sophie Anderson | Illustrator: Kathrin Honesta | Uitgeverij Volt | Categorie: jeugdboek | Verkrijgbaar als: hardcover | 416 pagina’s | ISBN13: 9789021421605 | Verkrijgbaar sinds: 11-06-2020 | Recensent: Dayenne Wamsteeker | Datum recensie: 04-09-2020 | Prijs: €17.50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.