Weerwater


Recensie Weerwater door Antoinette van Steeg:
Weerwater van Renate Dorrestein verscheen in 2015 voor het eerst en is in 2020 opnieuw uitgebracht. Een dystopische roman die zich afspeelt in Almere. Wat is er aan de hand in deze stad? Welke rol speelt Dorrestein zelf in deze roman?

Het verhaal begint buiten Almere wanneer Dorrestein een weekend in Maastricht is. Wanneer ze in Almere aankomt, settelt ze zich in het kleurrijke wijkje De Fantasie in een glazen kubus. Heerlijk midden in het groen en de natuur. Dan slaat het noodlot toe. Almere wordt getroffen door noodweer en er ontstaat een dikke band van mist om de stad. Niemand kan er meer in of uit. Wat is er toch aan de hand?

Nadat men wat is bedaard, blijkt dat er slechts vijfduizend vrouwen dit noodweer hebben overleefd. Mannen zijn er nog nauwelijks en de mannen die er nog wel zijn, blijken allemaal ontsnapte gevangenen te zijn. Hoe gaan ze dit overleven nu ze niemand meer kunnen bereiken. Hoe komen ze aan water en eten? De overgeblevenen besluiten een nieuwe maatschappij op te zetten. Maar hoe doe je dat?

Weerwater is een roman die bol staat van overleven, relaties, liefde, jaloezie en hoop. Hoe zou jij reageren als je opeens in zo’n nieuwe situatie terechtkomt? De overlevenden kiezen ervoor om via loterij nieuwe families te maken. Zo behoren ze tot een groep waar ze op terug kunnen vallen. Maar werkt dit wel? Met vallen en opstaan ontstaat er een nieuwe leefgemeenschap waarbij naast de volwassenen nog één baby woont. Wanneer er onverwachts nog een kind bij de gemeenschap blijkt te zijn, is de vraag hoe ze hiermee omgaan. Welke keuzes zou jij maken?

Zodra ik het boek opensloeg, zat ik in het verhaal. Dorrestein heeft een prettige en vlotte schrijfstijl. Almere ken ik redelijk en het was leuk om straatnamen en beschrijvingen te herkennen. De personages weet Dorrestein goed uit te werken en na het dichtslaan van het boek kreeg ik het gevoel een compleet verhaal afgesloten te hebben. Het boek had wat mij betreft wel wat minder bladzijden mogen hebben. Het verhaal kabbelt lange tijd door, waardoor mijn aandacht wat afzwakte. Toch sluimert er tussen de regels iets door wat mij het gevoel gaf dat ik moest doorlezen. Dorrestein weet door haar manier van schrijven toch de lezer bij het verhaal te houden.

Renate Dorrestein schreef Weerwater in opdracht van de gemeente Almere. Leuke bijkomstigheid is dat ze zichzelf een rol heeft gegeven in dit boek. Dit was een van haar laatste werken voor haar overlijden in het voorjaar 2018.

★★★
Titel: Weerwater | Auteur: Renate Dorrestein | Uitgeverij Podium | Categorie: dystopische roman | Verkrijgbaar als hardcover, e-book, luisterboek en dwarsligger | 302 pagina’s | ISBN13: 9789057590122 | Verkrijgbaar sinds: 25-01-20 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 04-09-2020 | Prijs: € 17.50,  e-book € 9.99, luisterboek € 19.95 en dwarsligger € 12.99 | Bestellen

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.