Heideduvel


Recensie Heideduvel door Sheila Vermeulen:
Het is koud! Continu! IJskoud!

Alles aan de bevalling van Dagmar leek verkeerd te gaan. Telkens moest het plan voor de geboorte van Sterre worden bijgesteld. En toen, vlak voordat ze onder narcose ging, zag ze haar. Een doodenge gedaante met beangstigende, witte ogen.

Haar man Thomas denkt dat het gezichtsbedrog was. Een hallucinatie door de verdovende middelen. Het voorval laat Dagmar echter niet los. Wanneer Thomas voor een paar maanden naar Dubai vertrekt, blijft Dagmar samen met haar dochter achter in hun afgelegen huis aan de rand van een natuurgebied.

“In de weerspiegeling van het televisiescherm zie ik de bleke gedaante achter me staan. Lichte ogen loeren naar Sterre. Een hand met onnatuurlijk lange vingers wordt tegen de ruit gelegd.” -Dawn Faber

Vanaf dat moment ziet Dagmar de sinistere verschijning steeds vaker en wordt de situatie alsmaar beklemmender. Wie is die angstaanjagende verschijning, wat wil ze en hoever zal ze gaan om dat te krijgen?

Heideduvel is het horrordebuut van Dawn Faber. Dawn Faber is een pseudoniem van Nathalie Kokke, die eerder al Bink en het vervolg Nozem uitbracht bij Celtica Publishing.

Het verloop van Heideduvel heeft mij echt weten te verrassen. Wat lijkt te beginnen als iets wat je misschien al kent, verandert al snel in een origineel en huiveringwekkend verhaal. De manier waarop het gevaar het leven van Dagmar inkruipt, bezorgt je op momenten koude rillingen.

Het personage van Dagmar maakt een wat eenzame indruk. De wijze waarop ze dingen ervaart en hoe ze op sommige zaken reageert, zorgen af en toe voor een bepaalde afstandelijkheid. Alhoewel je daar best begrip voor op kunt brengen, realiseer je je tegen het einde pas echt goed waarom Dagmar zo is neergezet.

Dawn Faber weet de vragen lang onbeantwoord te laten, wat de griezeligheid van de verschijning versterkt. Stapje voor stapje ontvouwt zich een plot dat ik in ieder geval niet had zien aankomen. De personages die zich rondom Dagmar bevinden, zijn daar, gevoelsmatig, vooral om de verhaallijn van Dagmar en de verschijning te ondersteunen.

Met Heideduvel is het horrordebuut van Dawn Faber, wat mij betreft, zeker geslaagd te noemen. Het verhaal is beangstigend en de epiloog is een mooie afsluiter. Heideduvel krijgt 4 sterren van mij.

★★★★
Titel: Heideduvel | Auteur: Dawn Faber | Celtica Publishing | Categorie: horror, fantasy | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 201 pagina’s | ISBN13: 9789493158306 | Verkrijgbaar vanaf: 11-09-2020 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 06-09-2020 | Prijs: €16,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.