Het land van de anderen-Mathilde


Recensie Mathilde door Dayenne Wamsteeker:
Het land van de anderen

Mathilde is een westerse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog smoorverliefd wordt op Amine. Hij is een Marokkaanse officier in het Franse leger. Ze trouwen en Mathilde gaat met Amine mee naar Marokko. Daar wonen ze samen op een afgelegen kleine familieboerderij vlakbij Meknes. Het leven is rauw en primitief en heel anders dan Mathilde gewend was in de Elzas. Ook de hiërarchische omgangsvormen en andere culturele gewoontes maken het leven niet altijd gemakkelijk.

Mathilde is het eerste deel van de trilogie Het land van de anderen geschreven door Leïla Slimani. Deze trilogie gaat over de familiegeschiedenis van de auteur zelf. Zo heeft Leïla Slimani een oma uit de Elzas, een opa uit Marokko en groeide haar moeder op op het arme boerenbedrijf van haar ouders. Mathilde, hoofdpersonage in dit eerste deel, is dus gebaseerd op de grootmoeder van de auteur. Vervolgdelen van de trilogie zullen gaan over de decennia 1960 tot 1970 en 2005 tot 2015.

Het verhaal van Mathilde start in 1947 en speelt zich af in Marokko, waar op dat moment onrust heerst vanwege de onafhankelijkheidsstrijd tegen Frankrijk. In eerste instantie willen Mathilde en haar man Amine geen partij kiezen, maar uiteindelijk worden ook zij met de onafhankelijkheidsstrijd geconfronteerd. Deze roman leert meer over de geschiedenis van Marokko en de dekolonisatie. Daarnaast maak je op een mooie manier kennis met de Marokkaanse cultuur. Auteur Leïla Slimani kent de cultuur door en door, via haar eigen familie en heeft deze op een respectvolle manier verweven door het verhaal.

De auteur heeft het verhaal heel respectvol en zonder veroordelingen opgeschreven. Zowel Mathilde als haar man Amine hebben het niet gemakkelijk en het schuurt in hun huwelijk. Mathilde heeft het moeilijk, want ze moet zich als onafhankelijke eigenwijze vrouw volgens haar nieuwe cultuur onderwerpen aan haar man. Amine werkt hard, houdt van zijn vrouw, maar leeft volgens zijn cultuur. Dit alles leidt tot irritatie en onderlinge verwijten. Leïla Slimani heeft dit alles zorgvuldig beschreven, oordeelt niet en laat iedereen in zijn waarde.

Mathilde is het veelbelovende eerste deel van de trilogie Het land van de anderen. Auteur Leïla Slimani heeft haar familiegeschiedenis zorgvuldig bewerkt tot een boeiende roman.

★★★★
Titel: Het land van de anderen – Mathilde | Auteur: Leïla Slimani | Uitgeverij Nieuw Amsterdam | Categorie: roman | Verkrijgbaar als hardcover | 218 pagina’s | ISBN13: 9789046827017 | Verkrijgbaar sinds: 02-06-2020 | Recensent: Dayenne Wamsteeker | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.