Lift


Recensie Lift door Devika van Steeg:
Lift is het nieuwste boek van Linwood Barclay. Zoals de titel en de achterflap al doen vermoeden, staan liften centraal in het verhaal. Durf jij na het lezen van dit boek nog in de lift te stappen of neem je voortaan toch liever de trap?

Als er een verminkte en vermoorde man wordt gevonden, begint de politie zo snel mogelijk aan haar onderzoek. De man blijkt een liftmonteur te zijn, die de afgelopen tijd contact heeft gehad met een belangrijk persoon. Zijn familie is verteld dat ze geen relevante informatie mogen vertellen over de vermoorde man. Wie heeft dit de familie verteld? Met wie heeft de vermoorde man contact gehad?

Het lijkt een doodgewone maandagochtend als vier personen in de lift naar hun kantoor stappen. Maar als de lift meerdere malen blijft hangen, lijkt het er toch echt op dat de lift een storing heeft. Plots begint de lift te bewegen, naar beneden dit keer. Steeds sneller en sneller stort de lift naar beneden, totdat hij de bodem raakt. Het gevolg is catastrofaal en blijft dan ook niet onopgemerkt in de media. Een eenmalig liftongeluk lijkt gewoon pech, maar als die dag daarop nog een ongeluk met een lift gebeurt, lijkt het toeval. Maar als er op de woensdag een derde liftongeluk plaatsvindt, weet iedereen het zeker. Er is opzet in het spel. Wie zit er achter de liftongelukken? Is er een verband tussen de vermoorde man en de ongelukken? Welke lift zal het volgende slachtoffer worden? Wat zijn de gevolgen voor de stad?

Lift wordt vanuit verschillende personages en gedurende een werkweek verteld. De meest belangrijke personages die het verhaal vertellen, zijn de politieman Bourque, de journaliste Barbara Matheson en de burgemeester Richard Headley. Elk van deze personages wordt erg volledig uitgewerkt. Niet alleen hun beroep komt aan bod, maar ook hun volledige achtergrond. Sommige van deze details hebben niet erg veel nut in het verhaal en hadden dan ook weggelaten kunnen worden. Juist doordat de personages zulke verschillende beroepen hebben, wordt de zaak van alle kanten belicht. Je ziet zowel de politieke als journalistieke kant en krijgt een kijk op het politieonderzoek.

Juist doordat de personages tot in de details zijn uitgewerkt, leest het verhaal soms wat moeizaam weg. In het begin lijken de verhaallijnen allemaal los te staan van elkaar, maar alle verhaallijnen worden al snel verbonden met een paar leuke wendingen. De details zorgen ervoor dat de spanning wat oppervlakkig blijft, maar als eenmaal alle puzzelstukjes op hun plaats beginnen te vallen, is er genoeg spanning aanwezig in het verhaal.

Wat ik erg leuk vind, is dat de journalist een erg belangrijke rol in het verhaal speelt. Mede door haar wordt het verhaal een geheel. Ze schrijft columns over de liftongelukken, maar ook over de positie van de burgemeester in de stad. De dader kwam in mijn ogen echt als een verassing. Ook de onderliggende reden lag in eerste instantie niet echt voor de hand, maar is achteraf erg logisch en het vormt zeker een goed motief voor de misdaden. De ongelukken zijn allemaal erg goed voorbereid en dat is ook zeker te merken in de ontknoping van het verhaal.

Hoewel de vele details van de personages soms wat afleiden, levert Lift zeker een paar uren leesplezier op. Met als resultaat een in mijn ogen unieke thriller.
4 sterren

★★★★
Titel: Lift | Leesfragment | Originele titel: Elevator pitch | Auteur: Linwood Barclay | Uitgeverij Boekerij | Categorie: thriller | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 416 pagina’s | ISBN13: 9789022589366 | Verkrijgbaar sinds: 11-08-2020 | Recensent: Devika van Steeg | Datum recensie: 15-09-2020 | Prijs: €20,99 en e-book €12,99 | Betsellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.