Dood in opdracht


Recensie Dood in opdracht door Devika van Steeg:
Dood in opdracht, de zaak Dantzig is het tweede deel van de op waarheid gebaseerde Severyn & Govaert-serie van Eric Oosthoek, en tevens het losstaand te lezen vervolg op Onder verdenking. Deze serie laat de misdaad vanuit de kant van de politie zien en neemt je mee op zoek naar de dader.
Als er tijdens een reguliere alcoholcontrole plots een auto met piepende banden wegrijdt en er vervolgens op de agenten geschoten wordt, komt de politie meteen in actie. Maarten is toevallig met zijn partner Jelle aanwezig bij dit incident en samen schieten ze meteen de gewonde agenten te hulp. Maar helaas mag hulp voor een van de twee gewonde agenten niet baten. Hij overlijdt aan zijn verwondingen, waarna de zaak Dantzig wordt opgesteld. Deze zaak wordt geleid door Officier van Justitie Lydia Govaert en zij zet Maarten en Jelle aan het werk. Tijdens het onderzoek stuiten ze al snel op een verdachte criminele organisatie, die in opdracht liquidaties uitvoert.

Wanneer er nog meer slachtoffers vallen, wordt het duidelijk dat ze inderdaad te maken hebben met deze organisatie. Zal het Maarten, Lydia en Jelle lukken om de moordenaars op te sporen? Wie zijn de opdrachtgevers? Welke gevaren zal hun onderzoek teweegbrengen?
In Dood in opdracht maakt de lezer weer kennis met Lydia Govaert. Zij bleef in Onder verdenking een beetje achterwege, maar ze speelt zeker een belangrijke rol in dit verhaal. Na een korte introductie met Lydia kom je als lezer gedurende het verhaal steeds meer over haar te weten. Ze heeft zeker doorzettingsvermogen als het over haar werk gaat en dit komt ook duidelijk naar voren in het verhaal.

Maarten, die in Onder verdenking een belangrijke rol speelt, blijft in dit verhaal iets meer op de achtergrond. Hij voert samen met Jelle de opdrachten van Lydia uit, waardoor hij alsnog een erg belangrijke taak heeft. Het is aan hen om de daders op te sporen en misschien nog wel belangrijker: ze ook op te pakken.

Doordat zowel Maarten als Lydia erg gedreven is in het werk, is het al snel duidelijk dat ze samen een goed team vormen. Het is dan ook leuk om vanuit de perspectieven van zowel Maarten als Lydia te lezen. Ze zijn beiden gegroeid ten opzichte van het vorige boek, waardoor het verhaal nog realistischer overkomt dan het vorige deel.

Er is in het verhaal nog een derde perspectief, dat ik in het begin verwarrend vond. Ik begreep niet zo goed wat dit derde perspectief te maken had met het verhaal, maar naarmate het lezen vorderde, werd dit steeds duidelijker. Het derde perspectief is een erg leuke aanvulling op het verhaal en zorgt ook voor de nodige spanning.

Doordat Eric Oosthoek ook scenarioschrijver is geweest, zijn de conversaties en gebeurtenissen erg realistisch. Juist doordat het verhaal zo realistisch overkomt, blijf je als lezer benieuwd naar wat er komen gaat en leest het verhaal ook snel weg. Een nadeel van deze realistische schrijfstijl is echter wel dat er soms iets te veel detail in het verhaal zit of er gebruik wordt gemaakt van onbelangrijke afkortingen.

Daarnaast kwamen er in het verhaal soms uitgeschreven getallen bij kentekens en datums voor. Dit was voor mij erg wennen en soms moest ik het nogmaals lezen om erachter te komen wat de betekenis van de getallen was. Een voorbeeld hiervan is achtentwintig-zes, dat staat voor 28 juni.

Helaas sprak de misdaad mij dit keer iets minder aan, waardoor ik het verhaal iets minder leuk vond dan in Onder verdenking. Dit mag de pret echter niet drukken, want ik vond de ontwikkeling van de karakters erg positief en ik hoop dat dit wijst op veel goeds voor de volgende delen. Inmiddels zijn er maar liefst 7 vervolgdelen aangekondigd. Het derde en eerstvolgende deel Kwaad ontwaakt wordt in maart 2021 verwacht, waar ik ook zeker benieuwd naar ben.

★★★★
Titel: Dood in opdracht | Subtitel: de zaak Dantzig | Serie: Severyn & Govaer- deel 2 | Auteur: Eric Oosthoek | Uitgeverij: All Fiction | Categorie: Misdaad thriller | Verkrijgbaar als paperback, luisterboek en E-book | 285 pagina’s | ISBN13: 9789082993431 | Verkrijgbaar sinds: 24-8-2020 | Recensent: Devika van Steeg | Datum recensie: 19-09-2020| Prijs: €19.99, e-book €6,99 en luisterboek €12,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.