Handvol sterren


Recensie Handvol sterren door Antoinette van Steeg:
Vorig jaar verscheen bij de uitgeverij BBNC: imprint Muse Poetry Herinneringen ontward van Ruby Dahl en was ik enorm verrast door haar gedichtenbundel. Nu is Handvol sterren uitgekomen. De derde gedichtenbundel van Dahl, maar haar tweede die in het Nederlands is vertaald.

Handvol sterren heeft Dhal opgedeeld in twee delen, waarbij ze een boom centraal bij het thema heeft staan. het vallen laat een boom zien, waarbij de laatste blaadjes van de boom vallen. De boom is nu kaal. Bij het thema het helen zien we een boom vol in blad met groeiende bloemen op de grond. Prachtig gevonden en zo passend bij de gedichten die daarop volgen.

In het eerste gedeelte het vallen zijn de gedichten wat somberder dan wanneer ze de gedichten in het laatste deel het helen met de lezer deelt. Maar wederom laat Dahl zien dat ze haar gevoelens op een pakkende wijze deelt met de lezer. De gedichten kennen veel emoties zoals puur en klein, rauw, emotioneel, pakkend, maar ook zacht, strelend, persoonlijk en inspirerend. Ze zijn met momenten een spiegel voor de lezer.

Toen ik een Handvol sterren ontving, heb ik het boekje eerst doorgebladerd. Ik was zo benieuwd of ze dezelfde opbouw zou hanteren als in Herinneringen ontward. Hier deelde ze zowel gedichten als illustraties. Wat was ik blij toen ik zag dat ze hier opnieuw voor heeft gekozen. Het geeft deze bundel hierdoor zoveel meer lading. Daarnaast speelt ze met de regels. Aan de linkerzijde beginnen en eindigen de gedichten volledig aan de linkerzijde. Aan de rechterzijde is dat andersom.

Dahl schrijft met een zeer vlotte pen haar gedichten en hersenspinsels. Ze zijn van deze tijd en veel lezers zullen zich in een of meerdere gedichten herkennen. Het is alsof Dahl soms recht in je hart kijkt, zo raken de woorden mij dan op dat moment.

In het begin van haar bundel staat het volgende te lezen:
“ Dit zijn mijn woorden om te voelen,
Maar ik wil ze delen met jou.”- Ruby Dhal

Handvol sterren is net als Herinneringen ontward een gedichtenbundel die je gewoon op zijn tijd erbij moet pakken, als je behoefte hebt aan mooie, pakkende en moderne gedichten. Ik heb beide bundels al geregeld gepakt om te genieten van Dahls gedichten, maar soms ook als ik behoefte heb aan reflectie. Ze zetten me aan tot nadenken. Daarnaast lijkt het soms dat de gedichten, aan de hand van mijn gemoedstoestand, anders binnenkomen. Ze kunnen op meerdere wijze gevoeld en ervaren worden. Heel bijzonder.

Familie is belangrijk voor Dahl. Ook in deze gedichtenbundel bedankt ze haar vader en broer en mist ze haar overleden moeder. Ze draagt dan ook deze bundel aan hen op. In haar gedichten is de liefde voor haar naasten en omgeving voelbaar. Zo mooi dat ze haar familie op deze wijze even kort in de kijker zet.

Wie graag (moderne) gedichten leest die ook nog eens zo mooi en puur zijn, zou echt de gedichtenbundels van Ruby Dahl moeten lezen en ervaren. Ik ben groot fan van haar geworden en kijk dan ook uit naar haar volgende gedichtenbundel.

★★★★
Titel: Handvol sterren | Leesfragment | Auteur: Ruby Dhal | Uitgeverij BBNC- Muse Poetry | Categorie: gedichtenbundel | Verkrijgbaar als: paperback | 208 pagina’s | ISBN13: 9789045325378 | Verkrijgbaar sinds: 31-08-2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 21-09-2020 | Prijs: € 12.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.