Bloedbroeders


Recensie Bloedbroeders door Fany Van Hemelen:
Bloedbroeders is een verbijsterende en actuele politieke thriller.

Het verhaal wordt beleefd vanuit de standpunten van verschillende veiligheidsdiensten, de AIVD en meerdere militairen. De terroristen zelf komen in dit boek maar kort aan het woord, omdat deze thriller vooral focust op de personen die helpen om aanslagen te voorkomen. Het boek bestaat uit meerdere subplots die door de evolutie van de missies uiteindelijk samenkomen.

De eerste verhaallijn gaat over zes Amerikaanse ex-militairen, die opgetrommeld worden voor een dubieus plan in Libanon. Enkele van deze gevarieerde en complexe karakters stellen zich al snel heel wat vragen. Als deze mannen deelnemen aan een vage opdracht zullen ze in eer hersteld worden. Na hun missie kunnen ze dan met een schone lei opnieuw beginnen. Ieder lid is blijkbaar speciaal uitgekozen voor deze schijnbaar eenvoudige klus, maar wat is eigenlijk echt de bedoeling van het inzetten van hen en waarom alle geheimzinnigheid?

De volgende groep bestaat, voor de lezers van De Al-Qaeda Aanval, uit enkele oude bekenden. De SpecOps met Remco komen terug in beeld en na een onmenselijke persoonlijke gebeurtenis laten deze Nederlandse militairen zien hoe hecht hun band wel niet is. Na een afgrijselijk voorval waarbij Remco, hun voormalige commandant en nu lid van het AIVD, persoonlijk zwaar getroffen wordt, slaan ze de handen in elkaar. Aan Remco’s rustige leventje komt abrupt een einde, maar zijn legermakkers zijn er om hem te steunen en helpen op elk vlak.

Igor en de Spetsnaz, het derde team, bestaat uit Russen die opgetrommeld zijn om de aanslag op hun premier te wreken. White Flag is de nieuwe vijand die moet tegengehouden worden en deze mannen krijgen een nieuwe identiteit om onzichtbaar te kunnen toeslaan.

Terwijl de verschillende groepen alles doen om te overleven en hun doel te bereiken, worden er op wereldschaal allerlei politieke spelletjes gespeeld. Uiteindelijk blijkt dat iedereen zijn wensen heeft en zowel de CIA als de Mossad willen hun eigen regels opleggen. Boven de hoofden van de militairen worden opdrachten bedacht, geëvalueerd en aangepast, maar uiteindelijk zijn het deze militairen die samen met burgers het slachtoffer worden van genadeloze tactieken.

Dit boek laat zien hoe ver een mens gaat om voor zijn idealen, zijn soulmates of het vaderland te vechten. Wanneer ik dit boek dichtsla, sluit ik mijn ogen en vraag me af of ik de grens zou overschrijden wanneer mijn hart doorboord zou worden. Ik bedenk ook waar in deze harde wereld de grenzen liggen en of deze er überhaupt nog wel zijn. Bestaat menselijkheid en gerechtigheid nog wel?

Naast actie op het veld ligt het accent ook op de emoties van iedereen. Het is boeiend om de vorige delen ook te lezen om de personages nog beter te begrijpen, maar Bloedbroeders kan ook zeker als standalone gelezen worden.

Bloedbroeders is akelig realistisch, onthutsend en het geeft perfect weer hoe goed Rolf Österberg’s kennis is en welke nare ervaringen hijzelf misschien wel beleefd heeft tijdens zijn vroegere opdrachten. In dit boek ligt de nadruk op hoe militairen allen verbonden zijn door de strijd en de broederschap. Door alle ervaringen worden de mannen bloedbroeders over alle landen heen.

Bloedbroeders gaat over hoe het wereldbeeld anders is na de aanslagen van “nine eleven” en misschien nooit wel meer zal veranderen. Het toont hoe alle betrokkenen meegesleept worden in een nieuwe oorlog en hun reactie hierop. Deze spannende en doordachte thriller laat zien hoe kwetsbaar de mens is en hoe iedereen in staat is tot vreselijke dingen.

Deze thriller leest vlot, dropt je midden in de militaire en politieke actie en toont hoe deze akelige ervaringen veiligheidsdiensten, militairen en eigenlijk iedereen voorgoed veranderd hebben.

★★★★
Titel: Bloedbroeders | Leesfragment | Auteur: Rolf Österberg | Uitgeverij Celtica Publishing | Uitvoering: paperback en e-book | ISBN13: 9789493158245 | 542 pagina’s | Categorie: thriller | Verkrijgbaar sinds: 15-06-2020 | Datum van recensie: 22-o9-2020 | Recensent: Fany Van Hemelen | Datum recensie: | Prijs: €21.95 | Bestellen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.