De begaafde sardine


Recensie De begaafde sardine door Pierre Peeters:
Fijn boek vol verhalen over het leven in en onder zee.

De begaafde sardine is het verrassende debuut van natuurkundige Bill François.
In dit boek neemt de auteur ons mee naar de wondere wereld van de zee en zijn bewoners.
Het is overduidelijk dat hij begeesterd is van en door de zeehabitat. Hij vertelt verschillende anekdotes, ontdekkingen, geschiedenis, mythes, wetenschappelijke feiten over de zee en zijn bewoners en weet dit tot een boeiend verhaal neer te schrijven.

Het boek is ingedeeld in een voorwoord, gevolgd door dertien hoofdstukken en sluit af met een nawoord.
Vanaf het voorwoord waarin de auteur zijn voorliefde voor de zee in zijn kinder- en jeugdjaren beschrijft en beleeft, had hij mij al met zijn verhaal te pakken. Elk volgend hoofdstuk verhaalt over een specifieke zeebewoner, over de communicatie tussen vissen onderling, over de relatie tussen mens en vis, over de overbevissing, over de onderwatergeuren, … Erg enthousiasmerend, inspirerend en beschrijvend gaat de onderwaterwereld aan ons voorbij en is het net of we een mooie natuurdocumentaire of natuurfilm aan het bekijken zijn…levensecht weet Bill François te schrijven over het leven in zee.

Hij waarschuwt ons er ook voor dat we de zee aan het slopen zijn, aan het kapotmaken zijn en dat het leven in zee niet meer is wat het ooit was. Dat onze vismethodes best aangepast en ‘zeevriendelijker’ moeten worden of er komt een dag dat het leven uit zee zal verdwijnen!
Ik vond het fijn te lezen dat walvissen al zingend met elkaar communiceren, hoe een oester uit zelfbehoud, bescherming en levenskwaliteit voortdurend parelmoer produceert, dat vrouwelijke mosselen een oranjekleur hebben, …
Vol ongeloof las ik dat kinderen bij de opdracht ‘teken een vis’ een rechthoek op papier krabbelden…zij kennen alleen vissen in de vorm van diverse diepvriesexemplaren!

De auteur heeft een vlotte, aangename en beschrijvende schrijfstijl. Het boek leest als een trein en deed mij onmiddellijk denken aan de ‘Twintigduizend mijl onder zee’ van Jules Verne of de onderwaterreportages van Commandant Cousteau. De hoofdstukken zijn niet te lang en mooi opgesmukt met tekeningen.

Het boek noopt ook tot nadenken. Immers we lezen en leren over het onderwaterleven, maar vernemen ook dat door menselijke invloed(en) zoals vervuiling, overbevissing, … we de zee, zijn fauna en flora, aan het kapotmaken zijn. Laat dit boek inspirerend werken, zodat we ons gedrag aanpassen en de zee en zijn cultuur voor onze nakomelingen veilig kunnen stellen.

Ik sluit mij volledig aan bij de laatste zin op de achterflap: “Een dagje naar het strand of een duik in zee zal na het lezen van dit boek nooit meer hetzelfde zijn.”

Voor het heerlijke, inspirerende boek vol prachtige verhalen, voor de leuke schrijfstijl, voor de fijne illustraties, voor de mooie aantrekkelijke cover met een school sardines, waardeer ik dit debuut graag met 4,5 sterren.

★★★★
Titel: De begaafde sardine | Auteur: Bill François | Vertaling: Nathalie Tabury en Annelies Kin | Uitgeverij Atlas Contact | Categorie: biologie – zeedieren – vissen | Verkrijgbaar als: hardcover en e-book | 224 pagina’s  | ISBN13: 97894045041650 | Verkrijgbaar sinds: augustus 2020 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 24-09-2020 | Prijs: €21.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.