Brandstof voor lopers


Recensie Brandstof voor lopers door Hannie van Grol:
Voeding bij duursport

In de serie Sterk en gezond met Arie en Klaas Boomsma is het boek Brandstof voor lopers verschenen. De ondertitel hierbij luidt: Wat je eet als duursportatleet. De beide auteurs zijn werkzaam bij de Amsterdamse Vondelgym en samen hebben ze zich gebogen over dit onderwerp.

Nurdin Pattipilohy is voedingsdeskundige en trainer en heeft zelf helemaal niets met hardlopen, in tegenstelling tot Klaas Boomsma die er helemaal bezeten van is. In dit boekje richten ze zich op de voeding die de hardloopprestaties ondersteunen en verbeteren. In tien korte hoofdstukken gaan ze dieper op het vraagstuk in. De eerste vijf hoofdstukken zijn theoretisch van aard. Daarin wordt uitgelegd wat energie is, welke voedingsmiddelen de basis van de voeding vormen, hoeveel vocht wenselijk is en de rol van koolhydraten, speciaal bij duursporten.

Daarna volgt de bespreking van het meer praktische gedeelte over specifieke duurafstanden, zoals de 10 km, de halve en de hele marathon. Bij elke afstand wordt apart aangegeven wat voor die afstand vereist is en wat de optimale voeding is. En zelfs op welk tijdstip er het beste wel of niet gegeten kan worden. Daarna wordt er in twee hoofdstukken ingegaan op het zo noodzakelijke herstel en nog wat extra aanvullende tips.

Het boekje leest heel vlot en moeilijke termen worden duidelijk uitgelegd. De tekst wordt afgewisseld met duidelijke tekeningen en overzichtelijke schema’s. Wel werd een en hetzelfde schema over koolhydraataanbevelingen binnen één hoofdstuk vier keer geplaatst. Maar de afwisseling tussen tekst en illustraties doet erg prettig aan.

Brandstof voor hardlopers is een handzaam boekje dat veel praktische informatie bevat met een duidelijke onderbouwing van het theoretische gedeelte. Voor hardlopers die hun prestaties willen optimaliseren, is dit boekje zeker aan te raden. Maar ook voor de beginnende hardloper staan er heel wat wetenswaardigheden in. Zelfs voor personen zoals Nurdin Pattipilohy die niets met hardlopen hebben, kan het de rol van voeding verduidelijken. Net zoals een auto een bepaalde brandstof nodig heeft, is het voor de mens belangrijk de optimale voeding te nemen om beter te kunnen functioneren.

★★★★
Titel: Brandstof voor lopers | Ondertitel: Wat je eet als duursportatleet | Auteur: Nurdin Pattipilohy en Klaas Boomsma | Uitgeverij Prometheus | Categorie: Lifestyle, sport | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 124 pagina’s | ISBN13: 9789044645323 | Verkrijgbaar sinds: september 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 26-09-2020 | Prijs: € 15, e-book € 8,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.