Het gekke kinderwoordenboek


Recensie Het gekke kinderwoordenboek door Dayenne Wamsteeker:
van appelflauwte tot zeekoe

Het gekke kinderwoordenboek is een woordenboek vol samenstellingen en knotsgekke definities. Het boek geeft letterpret en auteur Ine de Volder speelt kunstig met taal en woorden. Bij elke letter van het alfabet heeft de auteur een mooi woord bedacht. Zo gaat dit woordenboek van appelflauwte tot zeekoe en wordt bij elk woord een fantasievolle definitie gegeven.

In het boek staan op elke twee pagina’s een letter én een woord dat met deze letter begint. Op de eerste pagina staat een illustratie van de letter en het woord ineen, zoals de naaktslak in de vorm van de letter N. Ook staat op de eerste pagina het gekozen woord en de definitie of verklaring. De opmaak van de tekst lijkt erg op de toelichtingen die in het woordenboek vermeld staan. Zo wordt het lidwoord vermeld, het meervoud en de vindplaats. Dan volgt een humoristische – vaak letterlijke – definitie van het woord.
Zo is de luidspreker “een praatgraag persoon, niet in staat zijn stemgeluid te beheersen. Roept altijd. Afstammeling van de brulaap”. Andere voorbeelden zijn de hazewind, “die naar rotte eieren en schimmelkaas ruikt” en is de grapjas “een lange jas gedragen door komieken om nietsvermoedende voorbijgangers aan het lachen te brengen”.

Dit woordenboek is vooral erg grappig en bevat creatieve en bijzondere tekeningen bij de woorden. Deze illustraties van Emma Thysen zijn humoristisch, vrij simpel getekend en met harde kleuren ingekleurd. De achtergrondkleuren zijn vaak contrasterend. In de illustraties zitten veel grappen verwerkt door het woord heel simpel en duidelijk te verbeelden. Zo is het damhert een hert met een zwartwit geblokt pakje aan en is de tuinslang een echte slang die aan de kraan vast zit.

Het gekke kinderwoordenboek staat boordevol woordgrappen. Die zitten verwerkt in de tekst en in de illustraties. Zo hebben de auteurs de humor goed doorgevoerd. De spookrijder is afgebeeld als een spook dat door een meisje bereden wordt. De toelichting die bij deze letter wordt gegeven, is “Spookachtig wezen dat met een voertuig rijdt. Jaagt andere bestuurders de stuipen op het lijf. Kan vanzelf verschijnen en verdwijnen tijdens nachtelijke ritjes”.

Het gekke kinderwoordenboek is een grappig woordenboek voor taalplezier. Kinderen kunnen genieten van de illustraties en de teksten, wat hun woordenschat kan verrijken. Ik waardeer dit boek met 3 sterren.

★★★
Titel: Het gekke kinderwoordenboek | Auteur: Ine de Volder en Emma Thyssen | Uitgeverij Pelckmans – Van Halewijck | Categorie: jeugdboeken | Verkrijgbaar als hardcover | 52 pagina’s | ISBN13: 9789463832120 | Verkrijgbaar sinds: augustus 2020 | Recensent: Dayenne Wamsteeker | Datum recensie: 03-10-2020 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.