Olivia, mijn geheimen – het grote experiment


Recensie Olivia, mijn geheimen – het grote experiment door Jolanda Kalkman:
Pas op! Dit boek zit vol geheimen, dus niet openen!

Maar open je het wel, dan zal je van alles te weten komen over ons experiment. Volgende week is namelijk bij ons op school de wetenschapsbeurs. En ik wil echt, echt, echt winnen. Ik heb al een supergeweldig idee. Ik durf te wedden dat niemand op school ooit zo’n experiment heeft gedaan. Maar toen kwam er opeens een nieuw meisje bij ons in de klas: Billie. En zij vind al mijn ideeën niet goed en heeft veel betere ideeën die iedereen veel leuker vinden dan de mijne…

Ik  hou van wetenschappen!
In het grote experiment schrijft Olivia in haar dagboek haar geheimen. Ze heeft zoveel supergeweldige en belangrijke dingen om over te schrijven! En jij kan ze allemaal gaan lezen. Tenminste, wanneer je de eerste bladzijde negeert en je niet terugdeinst voor een beetje stank en viezigheid! Want wanneer je dit boek uit hebt kan je geen gekookte eieren meer zien!

Meredeth Costain heeft een super leuke serie voor meisjes vanaf 7 jaar geschreven, die allemaal gaan over de grote geheimen van Olivia. Ze heeft er namelijk nogal een paar: Mijn (bijna) perfecte puppy, mijn nieuwe beste vriendin, de schitterende circusshow en nu ook het grote experiment.

De teksten zijn erg grappig om te lezen. Door het gebruik van verschillende soorten lettertype, grootte en de roze/rode kleur lijkt het alsof het boek met de hand is geschreven. Hierdoor lijkt het net alsof je echt iemands dagboek in handen hebt, en dit maakt het extra spannend om erin te gaan lezen.

De illustraties zijn van Danielle McDonald. Zij heeft bij de tekst schattige tekeningen gemaakt die het verhaal uitbeelden. Opvallend is het gebruik van de roze/rode kleur.

Toen wij het boek voor het eerst in handen hadden, was het vooral de cover die ons gelijk aansprak. Deze is zeer aantrekkelijk voor jonge meisjes. Ook beeld hij uit waar het verhaal over gaat. In eerste instantie vielen de roze/rode tekeningen daardoor een beetje tegen. De uitstraling is wel heel schattig, maar we moesten even aan de kleur wennen.
Maar tijdens het lezen maakt het wel, dat het een rustig geheel blijft. Ook omdat het dezelfde kleur is die in de teksten terug komt.

Ik heb dit boek voorgelezen aan mijn dochter (5). Wanneer je het boek voor gaat lezen, lees je hem achter elkaar uit. Maar het boek is natuurlijk bedoelt om zelf te lezen, dat is natuurlijk voor meiden die al kunnen lezen veel leuker om te doen.
Annechien is nog niet de doelgroep van dit boek. Toch vond ze het verhaal erg leuk om naar te luisteren en het boek en de tekeningen vooral erg leuk om te bekijken.
Vooral de illustraties van Dolle donderdag. Hierop zie je het experiment uitgetekend welke het groepje van Olivia uiteindelijk gaat doen. Ze kon, net als Olivia, niet wachten om er achter te komen wat er de volgende dag met het experiment zou gebeuren. De titel verraad het al een beetje: Stinkende vrijdag.

De dagboeken van Olivia zijn een feestje om te lezen en te bekijken. Er zit humor in en viezigheid! Kortom, alles waarvan jonge meiden houden. Daarom waardeer ik het boek op 5 sterren.

★★★★★
Titel: Het grote experiment | Serie: Olivia Mijn geheimen- deel 4 | Leesfragment | Auteur: Meredith Costain | Illustrator: Danielle McDonald | Uitgeverij Blloan junior | Categorie: jeugdboek | Verkrijgbaar als: hardcover | 104 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789403217079 | Verkrijgbaar sinds: 02-09-2020 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 04-10-2020 | Prijs: €10,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.