Blauwe dagen


Recensie Blauwe dagen door Devika van Steeg:
Blauwe dagen is het nieuwste jeugdboek van Caja Cazemier. Het boek bevat als hoofdthema depressie. Dit thema is in mijn ogen vooral onder jeugdboeken een niet veel besproken onderwerp. Hierdoor vind ik het extra gedurfd hier een boek over te schrijven. Om zich meer te verdiepen in dit onderwerp heeft Cazemier gesproken met een GGZ-psycholoog die jongeren met een depressieve stoornis begeleidt.

Het leven van Janna (14) lijkt perfect. Ze haalt hoge cijfers op school, heeft een fijne familie en een leuk vriendje. Maar wat als haar vriendje het plots uitmaakt? Janna is hier kapot van en begint steeds meer aan zichzelf te twijfelen. In eerste instantie lijkt het maar een tijdelijk dipje, maar als ook haar familie en school eronder beginnen te lijden, roept dit vragen op bij Jana’s leraren en haar ouders. Wat is er toch aan de hand met Janna?

Na een gesprek met een arts en psycholoog wordt het al snel duidelijk dat Janna niet zomaar een dipje heeft, maar lijdt aan een depressieve stoornis. Wat zal er gebeuren? Zal iedereen haar stoornis begrijpen? Zal het Janna lukken deze stoornis te overwinnen?

In Blauwe dagen wordt goed uitgelegd wat een depressieve stoornis nu eigenlijk is. Hierdoor denk ik ook dat veel lezers na het lezen van dit boek beter begrijpen wat iemand tijdens een depressie meemaakt, wat voor effect dit op iemand kan hebben.
Gedurende het hele boek komt dit onderwerp erg goed naar voren, totdat er een positieve wending aan het einde wordt toegevoegd. Deze wending maakt het einde erg leuk, maar zorgt in mijn ogen ook dat de kracht van het verhaal hier een beetje te niet wordt gedaan.

Van Janna is  haar achtergrondverhaal erg oppervlakkig gehouden, maar door de vele emoties die naar voren komen, is dit ook geen storende factor. In het boek wordt de rest van de personages op de vlakte gehouden. Dit zorgt dan ook dat de focus echt op Janna ligt. Er is wel een personage, genaamd Raz, waar ik graag meer over had willen weten, zodat al mijn vraagtekens over hem opgelost hadden kunnen worden.

Het verhaal bestaat uit 5 delen die zich afspelen tussen maart en augustus. Elk deel heeft zo zijn eigen bijpassende naam als: Lachen, hoe moest dat ook al weer?
Deze delen zorgen ervoor dat de lezer goed de ontwikkeling en knelpunten uit het proces van Janna meekrijgt.

In mijn eigen jeugd had ik wel eens een boek van Cazemier gelezen. Ik vond de verhalen altijd vlot weglezen. Dit is ook het geval bij Blauwe dagen. Ik had het boek graag in één keer willen uitlezen, maar opkomende tranen zorgden ervoor dat dit niet mocht lukken.
Ik wist al wel wat af van depressies, maar de manier waarop Cazemier het heeft beschreven, heeft mij meerdere malen weten te raken. Blauwe dagen is dan ook een boek dat mij nog lang bij zal blijven.

Ik wil Blauwe dagen zeker aanraden aan jongeren die graag meer willen weten over het thema depressie. Ik geef dan ook 4,5 sterren.

★★★★
Titel: Blauwe dagen | Leesfragment | Auteur: Caja Cazemier | Uitgeverij Ploegsma | Categorie: jeugdboek 12+ | Verkrijgbaar als hardcover en e-book | 224 pagina’s | ISBN13: 9789021680583 | Verkrijgbaar sinds: 02-09-2020 | Recensent: Devika van Steeg | Datum recensie: 05-10-2020 | Prijs: €15.99  e-book €8.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.