Een odyssee


Recensie Een odyssee door Fany Van Hemelen:
Peter den Hollander heeft een modern verhaal geschreven, dat gebaseerd is op de Odyssee van Homerus. Odysseus was de hoofdpersoon in deze klassieker. In Ilias, een ander bekend werk van deze bekende schrijver, komt deze mythische figuur ook aan bod.

De verteller van dit verhaal laat zijn partner Pennie achter om na te denken over wat hij nu echt wil. Ondanks zijn gezin dat sinds een half jaar uitgebreid werd met een zoontje Teleman, heeft hij een geheim. Samen met Athene en Aphrodite, de twee dochters van de eigenaar, gaat hij het zeilschip Odysseus van de familie Van Henegouwen afleveren in Ithaka.

Tijdens deze vakantie hoopt hij zijn hoofd leeg te maken, de stress te vergeten en terug te komen met een plan. Het doel is dat iedereen zichzelf kan zijn aan boord en dat wat zich hier afspeelt, niet naar de buitenwereld gaat. Op de boot heerst echt een vakantiesfeer. Lekker eten, dolfijnen spotten, naakt zonnen, het gevoel van vrijheid is heel erg aanwezig tijdens deze reis. Hoewel Athene en Aphrodite mooie meisjes zijn, lijkt het hoofdpersonage niet te vallen voor hun charmes.

De auteur heeft in dit verhaal een zeilreis gecombineerd met een verhaal over de betekenis en de zin van liefde. De hoofdfiguur ziet zijn zoontje erg graag, maar worstelt ook met zijn vaderrol. Hij wil niet dezelfde fouten als zijn vader maken, maar uiteindelijk lijkt hij door een ingrijpende gebeurtenis reddeloos verloren.

In Een odyssee zijn verschillende elementen uit Odysseus op een aparte manier in het vlot lezende verhaal verwerkt. Het einde is verrassend en past perfect in het concept om oud in nieuw te vermengen.

Een odyssee is een verfrissend verhaal waarin thema’s als schuld, lust, liefde en verantwoordelijkheid samengesmolten worden in een reisverhaal en een zoektocht naar de bestemming van het hoofdpersonage.

★★★★
Titel: Een odyssee | Auteur: Peter den Hollander | Uitgeverij: In de Rieten Stoel | Uitvoering: paperback en e-book | ISBN13: 9789083021508 | 112  pagina’s | Verschenen sinds september 2019 | Categorie : literatuur en romans | Datum van recensie: 16-10-2020 | Recensent: Fany Van Hemelen | Prijs: €14.95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.