Het hondenpark


Recensie Het hondenpark door Antoinette van Steeg:
Sofi Oksanen is een van de prominentste Europese schrijfsters en haar boeken zijn al in zeker veertig landen vertaald. Toch had ik nog niet eerder van deze schrijfster gehoord en was ik erg benieuwd naar haar werk en schrijfstijl. In Nederland verschenen eerder onder andere Zuivering (2011) en Norma (2016).

Het hondenpark kent ruim 400 bladzijden en zeker in het begin is het even zoeken naar de balans van het verhaal. Het speelt zich namelijk af in verschillende tijdszones en is het niet gelijk duidelijk welke kant het verhaal op zou gaan. Toen ik dit doorhad, las het boek heerlijk weg en nadat ik het dichtsloeg, besefte ik pas hoe prachtig Oksanen de verschillende verhaallijnen in elkaar heeft weten te weven.

Het verhaal begint in 2016 in Helsinki waarna het overgaat naar Oekraïne 2006. Uiteindelijk blijft het verhaal in Helsinki zich afspelen in 2016 en in Oekraïne tussen 2006-2010.

Oksanen heeft het boek opgedeeld in vijf delen. In deze delen zijn geen hoofdstuknummeringen te vinden. Wanneer het verhaal van plaats- of tijdsduiding verandert, is dit terug te lezen boven de hoofdstukken. Dit is wel even wennen, vooral wanneer ik het verhaal weer oppakte. Maar als ik de voorgaande bladzijde teruglas, zat ik ook weer in het verhaal.

Armoede, rijkdom en eiceldonatie staan centraal in het verhaal. Vrouwen uit Oekraïne werd gevraagd eicellen aan te bieden om de kinderwens van rijke mensen te vervullen. Hier draait ook het verhaal om bij de hoofdpersonages Olenka en Daria. Voor de buitenwereld laten ze het voorkomen alsof ze model zijn, maar niks is minder waar. Daria is een vrouw die is benaderd voor eiceldonatie en Olenka is ooit begonnen met eiceldonatie, maar nu heeft ze zich opgewerkt naar coördinatrice voor de vrouwen en gezinnen die graag een kind willen. Echter, de vaders van Olenka en Daria blijken elkaar te kennen. Dit lijkt geen probleem te zijn, maar uiteindelijk blijkt dit toch tussen de vrouwen in te staan als het erop aankomt.

Olenka ziet in Daria veel potentie, maar dan verdwijnt Daria jarenlang. Niemand weet waar ze is. Heeft het verleden met haar verdwijning te maken of toch de eiceldonatie?
Ondertussen is het hondenpark in Helsinki, waar een rijk gezin met twee kinderen en hun hond dagelijks komt, een plek die een prominente rol zal spelen in het verhaal. Waarom is dit gezin zo belangrijk?

Oksanen heeft een boeiende schrijfstijl, die vooral in het begin even wennen is. Het verhaal leeft dan nog niet echt en de vele personages lijken geen verband te hebben. Eenmaal in het verhaal is Het hondenpark een prachtig opgebouwd verhaal dat laat zien wat eiceldonatie met een vrouw kan doen. Het boek leest beeldend en het verhaal heeft wat mij betreft potentie om verfilmd te worden.

Het hondenpark vraagt erom met aandacht gelezen te worden om de verhaallijnen goed te begrijpen. Toen ik het boek uit had, was ik onder de indruk van dit boek. Oksanen is een auteur die weinig bekendheid heeft, maar deze zeker wel verdient. Ik geef het boek graag 4 sterren.

★★★★
Titel: Het hondenpark | Auteur: Sofi Oksanen | Uitgeverij Prometheus | Categorie: literaire roman | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 432 pagina’s | ISBN13: 9789044644227 | Verkrijgbaar sinds: 04-09-2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 16-10-2020 | Prijs: €22.50, e-book €13.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.