Afspraak in Wonderland


Recensie Afspraak in Wonderland door Jolanda Kalkman:
Wegwijzer voor kinderen van wie de ouders uit elkaar gaan

Oscar zit met zijn kleine zusje Mila aan tafel. Papa doet peper in de soep. Hij maakt tomatensoep met ballen, waar Oscar erg van houdt. Maar toch is alles anders dan vroeger. Want mama is er nu niet meer bij. Zijn papa en mama zijn uit elkaar gegaan. Sinds kort heeft hij bij papa ook een eigen kamer. Maar hij mist mama zo. Gelukkig had mama wel een afspraakje gemaakt. Om samen af te spreken in Wonderland. “Daar zie ik jou, elke nacht weer…”

Afspraak in Wonderland is een hulpboek voor ouders die gaan scheiden en hun kinderen.
Het is een boek waarmee je zelfstandig aan de slag kunt gaan. Als ouder of als kind of juist samen.

Emy Geyskens schreef dit boek twee jaar na haar eigen scheiding samen met Elien Craenhals. Nadat Emy gescheiden was, zag ze samen met haar kinderen een film. Hierin moest het gezin een moeder missen. Dit was de aanleiding om hun eigen Wonderland te creëren, een soort kijkdoos om nieuwe herinneringen in te bewaren. Zo spraken ze af dat wanneer ze niet samen konden zijn, ze elkaar in Wonderland zouden zien. Vanuit deze ervaring heeft ze samen met Elien Craenhals dit hulpboek gemaakt. Daarbij hebben ze veel hulp gehad van verschillende experts. Dit resulteerde in een prachtig boek vol verhalen, herkenningen, tips, handvatten en doe-opdrachten rondom alles wat met een scheiding te maken heeft, voor zowel (heel) jong als oud(er).

Het begint met een ontroerend prentenboekverhaal rondom Oscar. De illustraties zijn gemaakt door Annelies Vandenbosch. In het begin zijn de kleuren van het prentenboekverhaal vooral donker. Dit is helemaal passend bij hoe Oscar zich voelt. Maar zodra Oscar ontdekt dat zijn moeder nooit ver weg is, komen langzaam de kleuren terug. Je bent immers nooit alleen!

Vanaf bladzijde 57 begint het hulpboek. Dit is in verschillende delen verdeeld.
Deel 1: Het nieuws van de scheiding.
Jouw ouders vertellen je dat ze niet langer bij elkaar willen zijn. Dit roept gelijk een hoop gevoel en vragen op. Want, houden je ouders nog wel van jou? Wie zijn schuld is het dat ze uit elkaar gaan? En hoe ga ik met mijn gevoelens van boos, bang en verdrietig zijn om?

Deel 2: Wat verandert er? Wat blijft hetzelfde?
Veel kinderen vragen zich gelijk af, waar zal ik gaan wonen? Moet ik nu naar twee scholen? Hoe gaat het met onze huisdieren? En mag ik oma en opa wel blijven zien?

Deel 3: Een (erg) moeilijke scheiding
Soms gaat het na een scheiding niet goed met een van de ouders of het kind. Misschien blijven mijn ouders wel ruzie maken. Of wil ik een van mijn ouders nooit meer zien. Wat dan?

Deel 4: Mijn rechten
Mag ik kiezen bij wie ik ga wonen? En wat als mijn ouders er niet samen uitkomen?

Deel 5: Daar komt een plusmama of pluspapa
Maar wat als ik dat helemaal niet leuk vind? Of dat die plusmama of -papa al kinderen heeft? Of mijn mama blijkt lesbisch te zijn?

Deel 6: Iemand om mee te praten
Wat als praten met mijn ouders erg moeizaam gaat? Kan ik dan wel met iemand anders erover praten?

Tijdens het hele boek zal Oscar je helpen. Hij heeft steeds een idee. (Doe je mee?) Steeds wanneer je Oscar ziet, volgt er een leuke opdracht. Die kan bestaan uit een knutsel-, teken-, praat- of doe-opdracht. Deze opdrachten maken het gemakkelijker om voor je gevoelens uit te komen. Leuk om alleen of juist samen te doen!

Ik ben voor deze recensie behoorlijk op de inhoud van dit boek ingegaan. Dit heb ik expres gedaan. Ik vind dit namelijk echt een prachtig hulpboek voor gezinnen die in deze situatie zitten. Misschien vraag je je af, of jouw hulpvraag wel aan bod zou komen. Daarom dat ik alle delen heb opgenoemd. Zoals je ziet, komen echt heel veel verschillende onderwerpen voorbij (en nog heel veel meer dan ik heb genoemd), die denkbaar zijn bij een scheiding.

Juist door het prentenboek in het begin ook in dit boek op te hebben genomen, is dit boek ook zeer geschikt voor jongere kinderen. Ik was echt ontroerd door dit verhaal. De schrijfsters en de illustrator weten het gevoel van Oscar goed over te brengen. Wat ik erg leuk vond, is dat Oscar eigenlijk in het hele boek terugkomt. Bij elke doe-opdracht zie je zijn vrolijke gezicht. Dit is fijn voor kinderen, die houden er niet van om eerst heel veel te moeten lezen.
De titels boven de stukjes tekst vind ik erg duidelijk, je weet gelijk waar het stukje over gaat. Toch is het boek denk ik geschikter om echt samen te lezen. Alleen kinderen die een stuk ouder zijn, kunnen denk ik zelfstandig met dit boek aan de slag.

Misschien is het een goede tip om het boek op de keukentafel te laten liggen? Eventueel opengeslagen bij een leuke opdracht? Zodat je kind geprikkeld wordt om erin te kijken.

Eerder verscheen van dit drietal het boek Hart op slot, een wegwijzer voor rouwverwerking bij kinderen.
Ik wens iedereen die door deze moeilijke tijd heen moet gaan, heel veel sterkte toe en ik hoop dat dit boek jullie gezin echt kan helpen. Ik waardeer dit boek op 5 sterren.

★★★★★
Titel: Afspraak in Wonderland | Subtitel: wegwijzer voor kinderen van wie de ouders uit elkaar gaan | Leesfragment | Auteurs: Emy Geyskens en Elien Craenhals | Illustrator: Annelies Vandenbosch | Uitgeverij Davidsfonds Infodok | Categorie: hulpboek voor kinderen en hun ouders | Verkrijgbaar als: Hardcover | 144 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789002271083 | Verkrijgbaar sinds: 07-09-2020 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 17-10-2020 | Prijs: €19,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.