De Exenkring


Recensie De Exenkring door Pierre Peeters:
Hoofdfiguur Thomas Breens wordt in dit elfde boek van Paul Jacobs geconfronteerd met de feministische groepering De Exenkring.

Filmproducent Frederik de Ridder, goede vriend van Breens, draait een film over de erg omstreden en seksistische Vlaamse auteur Darren Henri. De opnames worden geboycot door onverklaarbare ingrepen van een onbekende saboteur. Op een receptie in de week die volgt, worden enkele politici door de beweging te kijk gezet.

Wat speelt er eigenlijk? Wie of wat zit achter al deze acties? Wanneer de beweging ‘Het mannenverzet’ zich vervolgens tegen vrouwen keert, wordt Breens van erg dichtbij geconfronteerd met de gebeurtenissen. De relatie met zijn veel jongere vriendin Kristien zit blijkbaar in het slop, in een onafwendbaar dieptepunt. Wanneer ze hem tijdelijk verlaat voor een jongere minnaar, komt het mannenverzet in actie ten voordele van Thomas Breens, die zich bij de organisatie aansluit. Hij doorloopt het inwijdingsritueel en wordt dan uitgespeeld om tegen zijn vriendin actie te ondernemen.
Zal Breens zich tegen zijn geliefde keren of volgt er een verzoening? Welke rol spelen zijn oud professor Ivo Ribbens en diens dochter?

In vier grote hoofdstukken, ingedeeld in korte subdelen, snijdt de auteur het thema van de #Metoo-beweging aan in dit elfde Thomas Breens-boek.

Paul Jacobs is en blijft een woordkunstenaar met een prettige, beeldende, beschrijvende schrijfstijl en een heel vlotte pen. Zijn metaforen, de gezonde dosis humor, maar ook zijn verdoken vraagstellingen en bedenkingen maken dat het boek erg vlot wegleest en blijft boeien van begin tot einde. Leuk dat naast Thomas Breens en zijn vriendin Kristien opnieuw een rol is weggelegd voor de onvolprezen commissaris Hayden.

Fijn dat de auteur ook opnieuw leuke plaatsjes als decor opneemt in zijn verhaal. De Kempische bossen, het mooie schilderachtige Veere in Nederland en het Zuid-Franse Joséphine-les-Bains zijn ditmaal aan de beurt. Uit de beschrijvingen blijkt dat de schrijver een grote voorliefde heeft voor toeristische plekjes in eigen land, Nederland en Frankrijk.

Zijn voorliefde voor cultuur en kennis van literatuur blijft hij graag etaleren. Er zijn o.a. ettelijke verwijzingen naar bekende/beroemde plaatsen en schrijvers in het verhaal verwerkt.
Dit is een tof gegeven, want ikzelf ging op zoek naar meer informatie over deze plekken en mensen.

Het boek De Exenkring is meer dan een misdaadverhaal, het is een aanklacht tegen de groeiende en verzwegen misbruiken van personen van het vrouwelijke geslacht. Vriendschap, vertrouwen en liefde blijven een vaste waarde in de boeken van Jacobs. Het onderwerp is geloofwaardig en realistisch en zette mij als lezer aan om na te denken over organisaties, zoals de fictieve ‘De Exenkring’ en ’Het mannenverzet’, waar mensen uit alle lagen van de maatschappij deel van kunnen uitmaken en waarvan de macht ver kan reiken en niet te overzien is. Eigenlijk een heel beangstigende gedachte dat dit allemaal mogelijk is en waarschijnlijk ook bestaat!

De verhaallijnen vloeien met veel spanningsbogen en onverwachte gebeurtenissen gestaag naar een verrassende maar goed opgebouwde en onderbouwde plot.

Voor het boeiende onderwerp, voor het leesplezier, voor de vele culturele verwijzingen waardeer ik dit boek graag met 4 sterren.

★★★★
Titel: De Exenkring | Auteur: Paul Jacobs | Uitgeverij Houtekiet | Categorie: misdaadroman – thriller | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 316 pagina’s  | ISBN13: 9789089248145 | Verkrijgbaar sinds: mei 2020 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 18-10-2020 | Prijs: €21.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.