Ruimte


Recensie Ruimte door Antoinette van Steeg:
Walter van den Berg brengt met Ruimte alweer zijn vijfde boek op de markt. Voor mij is het de eerste kennismaking met de auteur. Eerder schreef hij onder andere Schuld (2016) en Van dode mannen win je niet (2013).

In Ruimte maken we kennis met de 12-jarige Wesley (Wes), die door zijn alleenstaande moeder Dimphy wordt opgevoed. Ze trekt niet bepaald de meest goede mannen aan en zo maakt Wes mee dat ze moeten vluchten voor mannen met losse handjes en mannen die graag een borrel te veel lusten.

Inmiddels is Wes een dertiger, hij startte ooit als computerprogrammeur, maar nu heeft hij een zeer succesvol zelfhulpboek Ruimte uitgebracht en woont hij in Londen. Veel volgers mag hij achter zich scharen en hij wordt zelfs gevraagd voor een groot praatprogramma. Al snel blijkt dat er mannen zijn die zelfmoord plegen en een van die moeders is ook aanwezig tijdens dit praatprogramma. Na deze uitzending staat Wes’ leven op zijn kop.

Afwisselend lezen we over de jonge en volwassene Wes, zijn moeder die het beste met hem voor heeft en haar vriendjes. Wat heeft het voor gevolgen gehad dat Wes’ vader al vroeg overleed? Hoe heeft hij zijn jeugd ervaren? Hoe is zijn relatie nu met zijn moeder?

Walter van den Berg heeft een mooie schrijfstijl waarbij hij voornamelijk korte zinnen hanteert. Dit leest prettig en houdt de lezer bij het verhaal. Hij weet moeiteloos Wes te beschrijven in zijn jongere jaren, maar ook nu hij een bekend persoon is geworden. Zowel de zoektocht in het heden als verleden verweeft hij door het boek, waardoor je met hem meeleeft. Het waren geen makkelijke jaren in Amsterdam. Naast Wes neemt Van den Berg je ook mee in de belevenissen van zijn moeder Dimphy. Hierdoor krijgt de lezer ook het beeld vanuit de alleenstaande moeder, en nu moeder van een bekend persoon, goed mee. Beiden hunkeren naar goedkeuring, acceptatie en ruimte, maar ieder op zijn eigen manier.

Als Wes door de uitzending met de neus op de feiten wordt gedrukt, zien we hem van een gewaardeerde man die baadt in luxe, terugvallen in vluchten en zoeken naar zijn identiteit. Zijn innerlijke conflict geeft zijn onzekerheid sterk weer. Hoe kan Wes met zichzelf in het reine komen nu steeds meer mannen zelfmoord lijken te willen plegen? Is hij hier verantwoordelijk voor door zijn uitspraak?

Nadat ik het boek uit had, was ik nieuwsgierig naar de andere boeken van Van den Berg. Welk genre schreef hij eerder? Waar gingen deze boeken over? Ik las dat Ruimte deels gebaseerd is op zijn eigen levenservaring. Ook hij groeide op met huiselijk geweld en ook zijn vader was tijdens zijn jonge jaren veel van huis. Toch heb ik niet het gevoel gehad dat hij schreef vanuit zijn eigen levensgebeurtenissen.

Ruimte is een boek dat laat zien wat een onveilige opvoeding met huiselijk geweld met een persoon kan doen. Prettig om te lezen dat Van den Berg ervoor kiest om het boek ook vanuit Dimphy te laten lezen. Dat geeft het boek een goede balans.

Ik moest in het begin wel even wennen aan de schrijfstijl, maar toch was dit maar van korte duur. Ruimte is een boek dat direct en vlot geschreven is en met momenten best wel even binnenkomt. Van den Berg heeft met dit boek mij in ieder geval een paar lekkere leesuurtjes gegeven. Ik geef het dan ook graag 3.5 sterren.

★★★
Titel: Ruimte | Leesfragment | Auteur: Walter van den Berg | Uitgeverij Hollands Diep | Categorie: roman | Verkrijgbaar als paperback, luisterboek  en e-book | 272 pagina’s | ISBN13: 9789048853335 | Verkrijgbaar sinds: 19-09-20 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 18-10-2020 | Prijs: € 22.99 en luisterboek €14.99, E-book € 9.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.