De reis van Sofie Grossman


Recensie De reis van Sofie Grossman door Pierre Peeters:
Op zoek naar een beter bestaan, of emigreren is van alle tijden!

De twaalfjarige Sofie groeit – begin 20e eeuw – in Rusland in een arm gezin op. Zij zorgt voor haar zieke moeder en voor haar jongere zusje Beile. Samen hopen ze vlug te kunnen emigreren naar Amerika, hun man en papa achterna, die er alles aan doet om genoeg geld bijeen te krijgen om hun overtocht te kunnen financieren.

Maar plots sterft haar moeder en krijgt Sofie bericht om de overtocht met haar zusje en jongere neef Joshua te ondernemen. Met de onvermijdelijke tegenslagen onderweg reizen ze uiteindelijk samen in een overvolle trein richting Rotterdam, waar ze kunnen inschepen op het stoomschip Volturno van de Uranium Steam Ship Company.

Tijdens de overtocht komt het schip in een storm terecht, breekt er brand uit die men maar niet geblust krijgt. Elf schepen snellen te hulp: Sofie, Beile en Joshua komen uiteindelijk opnieuw in Rotterdam terecht. Hoe moet het nu verder verlopen? Hoe zullen ze overleven? Kunnen ze de overvaart opnieuw maken? Zullen zij uiteindelijk Amerika halen?
Dit is het eerste boek dat ik van Elisabeth Mollema las en ik ben op slag fan.

In dit historische jeugdboek wordt de periode belicht waarin landverhuizers op zoek gingen naar het geluk, naar een beter leven, naar rijkdom en werk … wat ze in Amerika hoopten te vinden. Het waargebeurde verhaal, met fictieve personages, wordt verteld vanuit het oogpunt van Sofie. We lezen over de onmenselijke omstandigheden waarin gereisd moest worden, over de angst die ze hadden om de strenge controles niet door te zullen komen, over tig aantal dingen.
Het is een boek om bij na te denken, want de zoektocht naar een beter leven is eigenlijk van alle tijden. Denken we maar aan de vele bootvluchtelingen die in gammele bootjes tegen woekerprijzen in Europa hun geluk proberen te vinden. Dit boek kan de basis, de brug vormen om de topic van bootvluchtelingen met de doelgroep 9+ bv. klassikaal te bespreken.

De auteur heeft een vlotte, beeldende en beschrijvende schrijfstijl. De feiten en de tijdsgeest beschrijft ze erg sfeervol en kun je je zo voor de geest halen. Het is een realistisch avontuurlijk boek, met een kleine dosis humor, dat nooit verveelt en vlot wegleest.

Het boek is een luxueus uitgegeven hardcoverversie met leeslint in een handig formaat. Boven elk hoofdstuk staat een reiskoffer met een woord of korte tekst die meegeeft waarover we zullen gaan lezen. De aantrekkelijke waarheidsgetrouwe tekening op de voorflap springt in het oog. Het boek is verder opgesmukt met mooie treffende zwart-wit illustraties.
In het nawoord geeft de auteur nog wat meer duiding en uitleg over de reis die velen in die tijd maakten. Achteraan in het boek werden verschillende zwart-wit foto’s opgenomen die het verhaal staven.

Voor het totale concept, voor de historische duiding, voor de fijne schrijfstijl waardeer ik dit boek graag met 4,5 sterren.

★★★★
Titel: De reis van Sofie Grossman | Auteur: Elisabeth Mollema | Illustrator: Martijn van der Linden | Singel Uitgeverijen-  Volt | Categorie: jeugdboeken | Verkrijgbaar als: hardcover | 144 pagina’s | ISBN13: 9789021421971 | Verkrijgbaar sinds: 24-09-2020 | Recensent: Pierre Peeters | Prijs: €16.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.