Ixion


Recensie Ixion door Sheila Vermeulen:
Drie mannen, een café en een vriendschap.

Herman lijkt, in de ogen van zijn vader, niet uit de schaduw van zijn overleden broer te kunnen komen. Hij groeit op in rijkdom, maar qua vaderliefde groeit hij op in armoede. Herman wil nog wel eens vluchten in verdoving.

Alain woont bij een vrouw van wie hij waarschijnlijk niet houdt en bij wie hij uit gemak en financiële overwegingen toch niet weggaat. Hij vindt afleiding in de schilderlessen die hij volgt, alsook bij zijn wekelijkse cafébezoek.

“Het is de eerste keer dat Herman in De Zanger van Mieke komt. Niet dat hij overgehaald moest worden om mee te gaan, integendeel. Hij was vereerd dat Rafik hem vroeg. In feite had hij erop gehoopt sinds de laatste keer dat hij Rafik had gezien en die over de maandagavonden had verteld.”-Roberto Verde

Rafik is een derde generatie Marokkaan, wiens ouders weer in Marokko zijn gaan wonen. Alhoewel zijn ouders trots op hem zijn, zijn ze wel teleurgesteld over het feit dat hij nog niet getrouwd is. Maar Rafik kiest zijn eigen pad.

De drie mannen treffen elkaar regelmatig in het plaatselijke café. En daar ontstaat hun onwaarschijnlijke vriendschap.

Ixion van Roberto Verde is een roman over drie compleet verschillende mannen die, ondanks die verschillen, een unieke kameraadschap opbouwen.

Roberto Verde besloot ongeveer zes jaar geleden zijn leven om te gooien. Hij verkocht zijn bedrijf en begon met schilderen. Tegenwoordig is hij kunstschilder en nu ook schrijver. Ixion is zijn debuut en tijdens het lezen kun je je ook voorstellen dat het verhaal geschreven is door een artistiek persoon. Niet alleen het verhaal wekt die indruk. Ook de manier waarop alles is verzorgd, van vormgeving tot bij behorende website (www.ixion-roman.be), wijst in de richting van iemand met oog voor detail.

Het verhaal zelf wordt in een rustig tempo overgebracht en kent geen echte pieken of dalen. Het leest prettig en kabbelt langzaam naar het einde. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee, maar voor mij persoonlijk ontbrak daardoor net het stapje extra dat je helemaal het verhaal intrekt.

De gesprekken van de mannen zijn gevuld met alles wat hen bezighoudt en de auteur voegt hier en daar een vleugje humor toe. Alle drie de mannen spelen een rol in het boek, maar Herman neemt het grootste gedeelte van het verhaal voor zijn rekening. De ontwikkeling die hij doormaakt, is boeiend om te volgen.

Ixion van Roberto Verde is een verhaal over een onverwachte vriendschap tussen drie mannen. Ik geef dit boek, onder andere door de verzorgde en goed uitgedachte presentatie, 3.5 sterren.
★★★
Titel: Ixion | Auteur: Roberto Verde | Uitgeverij: Paris Books | Categorie: romans | Verkrijgbaar als hardcover | 240 pagina’s | ISBN13: 9789493191143 | Verkrijgbaar sinds: juni 2020 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 24-10-2020 | Prijs: €19,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.